MUNCH Geirr Tveitt
Uno Vesje

Klassisk søndag på MUNCH: Tradisjoner på godt og vondt

Munchmuseet Konserten har blitt spilt

Klassisk søndag på MUNCH: Tradisjoner på godt og vondt

Kammermusikk av fem komponister som utforsker nasjonale og instrumentale tradisjoner: norske Uno Vesje og Geirr Tveitt, litauisk-norske Povilas Syrrist-Gelgota, spanske Manuel de Falla og argentinske Astor Piazzolla.

På 1930- og 1940-tallet samlet Geirr Tveitt (1908-1981) inn et stort antall folketoner fra hjemomådet i Hardanger. Siden arrangerte han et utvalg av disse “hardingtonene”, først for piano og siden for orkester i fem Hundrad hardingtonar-suiter, et av de meste populære norske orkesterverkene fra 1900-tallet. Velkomne med æra bygger på en gammel seremonivise fra Tveitt-gården og er et av Geirr Tveitts mest kjente musikkstykker.

Reflections er skrevet av bratsjisten i ensemblet, litauisk-norske Povilas Syrrist-Gelgota (f. 1976). Han skriver: “Reflections er basert på en trist litauisk bryllups-folkevise som tar for seg spenningen mellom individets lengsel etter ekte kjærlighet og samfunnets forventning om et «fornuftig» valg. Musikken er romantisk og ekspressiv, preget av tanken på at omgivelser ofte tvinger livet i en retning som gir trygghet og forutsigbarhet, men ikke selvrealisering og lykke.”

I 1914 bestilte den berømte spanske flamencodanseren Pastora Imperio et stykke dansemusikk fra Manuel de Falla (1876–1946). Stykket bygger på fortellinger Imperio hadde hørt fra sin mor, om en kvinne som hjemsøkes av gjenferdet etter sin utro ektemann. De neste ti årene fortsatte de Falla å jobbe med materialet, som ble til balletten El amor brujo – “Kjærlighetstrollmannen”. Musikken er arrangert av Francisco López, tidligere solofløytist i Oslo-Filharmonien.

Uno Vesje (f. 1989) skrev Dandelion for Oslo-Filharmoniens planlagte kammermusikkserie i MUNCH for to år siden, som siden ble utsatt. Komponisten fant inspirasjon til verket i Bjørvika, i en liten løvetann som vokste mellom trikkeskinnene i Dronning Eufemias gate. Satsene Cypsela, Hibernating og Blooming symboliserer de tre fasene denne løvetannen går igjennom, og er samtidig et bilde på både bydelen og menneskene som lever i den gjennom årstidene og livet.

Astor Piazzolla (1921–1992) ble født i Mar del Plata i Argentina, men vokste opp i New York, der han var omgitt av jazz, klassisk musikk og tango. Fra 1936 spilte han i ulike tango-orkestre i hjembyen og i Buenos Aires. Han vurderte å bli klassisk komponist, men valgte i stedet å skrive tango med innslag av jazz og klassisk. Han skrev Oblivion i 1982 og Cafe 1930 i 1985 – sistnevnte er en av satsene i Histoire du Tango, der Piazzolla oppsummerer 100 års tangohistorie.

Hva spilles

  • Geirr Tveitt Velkomne med Æra
  • Astor Piazolla Café 1930 - Bordel 1900
  • Povilas Syrrist-Gelgota Wedding - Vocalise - First snow
  • Povilas Syrrist-Gelgota Peace
  • Claude Debussy Syrinx

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 250 kr
Honnør 250 kr
Student 150 kr
Barn 150 kr

MUNCH Geirr Tveitt
Uno Vesje

Munchmuseet Konserten har blitt spilt