Debussy Ravel Mäkelä AVLYST

Kort & klassisk: Parisisk orkesterpalett

Oslo Konserthus

Klaus Mäkelä © Heikki Tuuli

Kort & klassisk: Parisisk orkesterpalett

Klaus Mäkelä dirigerer musikk av franske komponister med en rikholdig klangpalett: Claude Debussy og Maurice Ravel.

Claude Debussy (1862–1918) skrev musikken til Jeux (Spill) for Sergej Djagilevs berømte russiske ballettkompani i Paris, og det ble urfremført der i 1913. Bare noen uker senere urfremførte kompaniet Stravinskijs Vårofferet, en kveld som skulle bli 1900-tallets største musikalske milepæl og skandale.

Jeux, der handlingen er lagt til en tennisbane, er et mer stillfarent verk som havnet litt i skyggen. Det ble lenge lite spilt, men i senere tid har både musikere og publikum fått ørene opp for de mange nyansene og nyvinningene i Debussys siste fullførte orkesterverk.

Maurice Ravels (1875–1937) Daphnis og Chloe ble også til på oppdrag fra Sergej Djagilev, og hadde premiere i Paris i 1912. Kjærlighetshistorien om Daphnis og Chloe er hentet fra en gresk hyrderoman, trolig skrevet på 100-tallet.

Flere av tidens største kunstnere var involvert i oppsetningen – blant andre danseren Vaslav Nisjinskij og koregrafen Michel Fokine. Forberedelsene ble et virvar av konflikter, og Ravel brukte et helt å på å perfeksjonere den avsluttende dansen. Sluttresultatet ble imidlertid et mesterlig orkesterverk med en klangprakt verden aldri hadde hørt maken til. Suite nr. 2 tilsvarer den siste delen av ballettmusikken.

Hva spilles

  • Claude Debussy Jeux
  • Maurice Ravel Daphnis og Chloé-suite nr. 2

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 380 kr
Honnør
Student 150 - 190 kr
Barn 150 kr

Debussy Ravel Mäkelä AVLYST

Oslo Konserthus