Sergej Prokofjev: Klaverkonsert nr. 3Lytt

Prokofjev og Skrjabin

Denne konserten ble spilt:

 1. Klaverkonsert nr. 3
 2. Symfoni nr. 1
 1. Vasily Petrenko dirigent
 2. Denis Kozhukhin klaver
 3. Alisa Kolosova mezzosopran
 4. Alexey Dolgov tenor
 5. Oslo Filharmoniske Kor
 6. Øystein Fevang kordirigent

Sergej Prokofjev (1891−1953) ble skildret som en kontrastfylt mann som kunne veksle mellom det bryske og milde. Noe av det samme kan sies om musikken hans, og i Klaverkonsert nr. 3 er veien kort fra det myke og innsmigrende åpningstemaet til brutale og intense rytmer og akkorder.

Konserten ble urfremført i Chicago i 1921 med komponisten ved klaveret for et publikum som kanskje synes kontrastene ble vel sterke. Det skulle likevel ikke vare lenge før konserten ble en publikumsfavoritt med lang holdbarhetstid.

Les mer: Prokofjev: Pianokonsert nr. 3

Aleksandr Skrjabin (1872−1915) skrev til sammen fem verk som kan kalles symfonier, og sammen illustrerer de hvor sterkt han utviklet seg som komponist i løpet av 1900-tallets første tiår. Mens han i 1910 skrev det harmonisk nyskapende Promethevs (også kalt hans femte symfoni), kan hans Symfoni nr. 1 fra århundreskiftet gi assosiasjoner til ulike samtidige senromantiske komponister.

Også den første er et ambisiøst og mektig verk med seks satser; siste sats med kor og to solister ble vurdert som for krevende og måtte droppes ved ufremførelsen. Hos oss får du selvsagt høre hele symfonien, og konserten er en del av vårt store Skrjabin-prosjekt der vi spiller inn alle Skrjabin-symfoniene med Vasily Petrenko som dirigent på platemerket Lawo. Den første plateutgivelsen, som kom ut høsten 2015, fikk flotte internasjonale kritikker og ble nominert til Spellemannprisen.

Les mer: Skrjabin: Symfoni nr. 1

Billetter

 • Voksen: 100 - 470 kr
 • Honnør: 100 - 375 kr
 • Student: 100 - 235 kr
 • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Kl. 18.30 i Glasshuset v/Vasily Petrenko