Smelter sammen skogsidyll og trafikkstøy

Øyvind Torvund utforsker "modernismen i naturen" i to nyskrevne symfoniske dikt som Oslo-Filharmonien urfremfører onsdag kveld.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Øyvind Torvunds nye verk har verdenspremiere onsdag kveld.

Foto Dmitri Djuric

− Å kalle disse stykkene symfoniske dikt er en måte å ta i bruk tradisjonen på, sier Øyvind Torvund.

− Det er noe fint med at musikken begynner i en konkret situasjon, et narrativ som kan utvikle seg i flere retninger.

Øyvind Torvunds To symfoniske dikt er bestilt av Oslo Filharmonien i anledning 100-årsjubileet, og urfremføres i Oslo Konserthus onsdag kveld.

− Skogsscenen utvides til å omfatte omverdenen

Ved siden av musikkstudier i Oslo og Berlin har Torvund spilt gitar i rocke- og improband, og han tar i bruk mangfoldige og motsetningsfylte virkemidler i sin musikk: lyder fra rock eller fra hverdagslivet dukker opp i kammermusikk, improvisasjon kombineres med detaljert komposisjon og alvorstungt kontrapunkt krydres med humor.

I det nye verket utforsker Torvund sin interesse for natur og romantikk og det han kaller "modernismen i naturen". Det første diktet heter "Morgon i skogen" − en i utgangspunktet idyllisk scene der skogen våkner til fuglesang og andre skoglyder.

− Skogsscenen utvides etter hvert til å omfatte omverdenen og lyden av trafikk og støy. Diktet er en langsom transformasjon der akkorder, melodier og støy lever sammen, sier Torvund.

En organisk lydverden uten autentiske lyder

Torvund ønsker å skape en organisk lydverden i diktet, men uten å bruke autentiske lyder fra naturen:

− Fuglesangen skapes vekselvis av strykere, elektronikk og en såkalt fuglelokk. Jeg liker også å kombinere musikalske elementer som jobber mot hverandre, som billige, plastikkaktige synthlyder og den mest utsøkte strykerklangen.

Det andre diktet heter "Ein tur inn i framtida".

− Det begynner med en enkel, barnslig idé: en trommemarsj med plystret melodi, det er noen som skal ut på tur. På veien møter turgåerne abstrakte former, roboter og mye fremmed og ukjent − i modernistisk musikkdrakt. Og selv om turgåernes innstilling er positiv, er ikke dette noen ubetinget lystig fremtidsvisjon.

Etter urfremførelsen onsdag spilles "Morgon i skogen" også på en av orkesterets konserter i Bucuresti senere i høst og på Bursdagskonsertene 27. og 28. september.

Les mer om konserten onsdag 21. august: Jubileumssesongåpning