​13 fiolinkonserter du kan høre i Norge denne sesongen

Fra Mozart til Sommerro: Her får du en oversikt over fiolinkonsertene du kan høre i tiden som kommer.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Pinchas Zukerman spiller Bruchs første fiolinkonsert med Oslo-Filharmonien på orkesterprøve i Oslo Konserthus.

Foto Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Det har tradisjonelt vært noen fiolinister blant de største stjernene innen klassisk musikk, og fiolinkonserten er en form svært mange komponister har prøvd seg på. De fleste symfoniorkestre spiller flere i løpet av en sesong. Sesongen 2016−2017 kan du høre (minst) 13 forskjellige verk med profesjonelle orkestre i Norge. Her er oversikten:

Bruch i Oslo og Stavanger

Max Bruch (1838−1920) fullførte sin fiolinkonsert nr. 1 i 1867, og den er fortsatt hans mest populære verk. Den er for eksempel så til de grader mer kjent enn de to andre fiolinkonsertene hans at denne ofte bare blir omtalt som «Bruchs fiolinkonsert».

Hvis du ikke får med deg Pinchas Zukermans fremføring med Oslo-Filharmonien 22. september, har du også muligheten til å høre den 9. mars 2017 i Stavanger, der Sergey Khachatryan er solist med Stavanger Symfoniorkester.

Sibelius i Oslo, Bodø og Tromsø

Jean Sibelius (1865−1957) skrev bare én solokonsert, og det var ikke tilfeldig at den ble for fiolin: Han drømte i ungdomstiden om å bli profesjonell solist på instrumentet. Fiolinkonserten fikk en trang fødsel med ulike versjoner og dedikasjoner fra 1904 og utover, men ble veldig populær etter hvert.

Sonoko Miriam Welde, som var solist med Oslo-Filharmonien på Myraløkka i juni, spiller Sibelius’ fiolinkonsert med Kringkastingsorkestret i Store Studio i Oslo 14. oktober, mens Miriam Helms Ålien er solist med Nord-Norsk Symfoniorkester i Bodø 29. oktober og i Tromsø 31. oktober.

Sonoko Miriam Welde som solist med Oslo-Filharmonien på Myraløkka i juni 2016.

Foto Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Mendelssohn i Oslo, Trondheim og Kristiansand

Felix Mendelssohn (1809−1847) brukte seks år på sin fiolinkonsert, og jobbet tett med sin nære venn, fiolinvirtuosen Ferdinand David. Konserten ble en suksess da den ble urfremført i 1845, har siden vært blant de mest spilte fiolinkonsertene og er en obligatorisk styrkeprøve for unge fiolinister.

3. november kan du høre den tyske fiolinisten Arabella Steinbacher som solist med Oslo-Filharmonien i Mendelssohns fiolinkonsert. Julian Rachlin spiller den med Trondheim Symfoniorkester 19. januar og med Kristiansand Symfoniorkester 2. februar.

Vasks i Oslo og Hamar

Latviske Péteris Vasks (f. 1946) begynte sin musikalske karriere som fiolinist i ulike orkestre i daværende Sovjetunionen. Som komponist opplevde han internasjonal anerkjennelse fra 1990-tallet, ikke minst gjennom fiolinkonserten som landsmannen Gidon Kremer uroppførte i 1997.

8. november er den britiske fiolinisten Anthony Marwood solist og leder for Det Norske Kammerorkester, og spiller Vasks’ konsert i Universitetets Aula i Oslo. 9. november spilles konserten i Hamar kulturhus.

Barber i Kristiansand

Samuel Barber (1910−1981) red på en medgangsbølge etter suksessen med Adagio for strykere da han i 1939 mottok en lukrativ bestilling på en fiolinkonsert fra såpemillionæren Samuel Fels. Den var tiltenkt hans fiolinspillende adoptivsønn Iso Briselli, men det endte i forviklinger en såpeserie verdig.

Fiolinkonserten ble i hvert fall ferdig og populær, og 10. november spilles den i Kristiansand, med Jennifer Koh som solist med Kristiansand Symfoniorkester.

Brahms i Stavanger, Tysvær og Oslo

Johannes Brahms (1833−1897) var ikke fiolinist selv, men i likhet med Mendelssohn hadde han en nær venn som var det: Joseph Joachim, sin tids ener på instrumentet. Med Joachim som medhjelper og solist kunne Brahms i 1879 dirigere urfremførelsen av konserten.

17. november spiller Alina Pogostkina konserten sammen med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger Konserthus, og dagen etter spilles konserten på Tysværtunet i Tysvær. 1. juni 2017 er Augustin Hadelich solist med Kringkastingsorkestret i Store Studio.

Sommerro i Oslo

Henning Sommerro (f. 1952) er en av Norges mest allsidige musikere og komponister – mest kjent for visesang, men med lang merittliste innen blant annet teater- og filmmusikk. Til sin nye fiolinkonsert har han hentet inspirasjon fra Georgia.

Aleksandre Khatiskatsi, født i Georgia og fiolinist i Oslo-Filharmonien, er solist med orkesteret og dirigent Vasily Petrenko når Sommerros fiolinkonsert urfremføres i Oslo Konserthus 3. januar 2017.

Lindberg i Stavanger

Finske Magnus Lindberg (f. 1958) er en av de nålevende komponistene som spilles mest verden over. Våren 2017 presenterer Stavanger Symfoniorkester et komponistportrett av ham, med flere konserter der komponisten selv kommer for å snakke om musikken.

Som Mendelssohn og Brahms har Lindberg samarbeidet med en av sin tids mest berømte fiolinister, nemlig tyske Frank Peter Zimmermann. Zimmermann urfremførte Lindbergs fiolinkonsert nr. 2 i London i 2015, og er solist med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger Konserthus 12. januar.

Pergolesi i Kristiansand

Giovanni Battista Pergolesi (1710−1726) rakk å skrive en hel del musikk før han døde av tuberkulose som 26-åring. Operaen La Serva Padrona og hans Stabat Mater er det mest kjente i dag, men han var også fiolinist og skrev blant annet en fiolinsonate og en fiolinkonsert.

19. januar er Loussine Azizian solist med Kristiansand Symfoniorkester når de spiller Pergolesis fiolinkonsert i B-dur i Kilden teater- og konserthus.

Prokofjev i Trondheim

Sergej Prokofjev (1891−1953) skrev den første av sine to fiolinkonserter i 1917, men den ble urfremført først i 1923 i Paris. Den ble ikke noen umiddelbar suksess, men i salen satt en fiolinist som skulle ta den med rundt om i hele Europa og tolv år senere gjøre den første innspillingen: Ungarske Joseph Szigeti.

9. og 10. februar 2017 er Hyeyoon Park solist i Prokofjevs fiolinkonsert nr. 1 med Trondheim Symfoniorkester i Olavshallen.

Mozart i Oslo

Wolfgang Amadeus Mozart (1756−1791) lærte å spille fiolin av faren Leopold Mozart, samtidens mest innflytelsesrike fiolinpedagog. Wolfgang skrev sine fem fiolinkonserter mens han arbeidet som konsertmester i hofforkesteret i Salzburg, og spilte sannsynligvis solostemmen selv.

Den 14. februar spiller Det Norske Kammerorkester Mozarts fiolinkonsert nr. 5 med Florian Donderer som leder og solist i Universitetets Aula i Oslo.

Henning Kraggerud med Oslo-Filharmonien i Cadogan Hall.

Foto Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Halvorsen i Oslo og Bergen

Johan Halvorsen (1864−1935) skrev sin fiolinkonsert i 1907 for den kanadiske fiolinisten Kathleen Parlow. Hun urfremførte den i 1909 og den ble spilt til sammen fire ganger i Norge og Nederland. Så forsvant den helt, til den dukket opp i forbindelse med en utstilling om fiolinisten i 2015.

Sommeren 2016 ble fiolinkonserten spilt for første gang i vår tid, av Henning Kraggerud som solist med Det Norske Kammerorkester i Risør og Stavanger. I mars får publikum i Oslo og Bergen høre verket med samme solist; 8., 9. og 10. mars i Bergen og med Oslo-Filharmonien 23. og 24. mars.

Tsjaikovskij i Oslo og Bergen

Pjotr Tsjaikovskij (1840−1893) skrev sin fiolinkonsert i 1878. Veien til urfremførelsen i 1881 var brolagt med såre følelser og brutte relasjoner med fiolinistene Tsjaikovskij samarbeidet med. Da den endelig ble spilt, skrev en kritiker om «musikk som stinker for øret.» Men populær ble den likevel.

29. og 30. mars 2017 spiller den nederlandske stjernefiolinisten Janine Jansen konserten sammen med Oslo-Filharmonien og dirigent Thomas Søndergård i Oslo Konserthus. 24. november er Melina Mendozzi solist med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen.

Noen andre godbiter

Fiolinen (og dens nære slektninger) dukker opp som soloinstrument ved noen andre anledninger gjennom sesongen også: Kringkastingsorkesteret spiller Brahms’ dobbelkonsert 26. januar med David Coucheron som fiolinsolist og Efe Baltacigil på cello. 21. april spiller Ragnhild Hemsing Geirr Tveitts hardingfelekonsert Tri fjordar med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen.

Miriam Helms Ålien spiller Ravels stykke Tzigane med Trondheim Symfoniorkester 27. april. Og Det Norske Kammerorkester spiller Mozarts Sinfonia Concertante 16. mai med Anthony Marwood på fiolin og Eivind Holtsmark Ringstad på bratsj.

Har vi oversett noe? Send oss en melding på webmaster@ofo.no!