Tsjaikovskij Jansen Søndergård

Tsjaikovskijs fiolinkonsert med Janine Jansen

Konserten har blitt spilt

Tsjaikovskijs fiolinkonsert med Janine Jansen

Etter stor suksess som Oslo-Filharmoniens solistprofil i 2013/14 er Janine Jansen endelig tilbake. Thomas Søndergård har de siste årene hatt en imponerende utvikling som dirigent og har blitt en hyppig gjest i Oslo-Filharmonien.

Pjotr Tsjaikovskij (1840−1893) skrev sin fiolinkonsert i den sveitsiske byen Clarens i 1878, i tett samarbeid med den russiske fiolinisten Iosif Kotek. De spilte sammen en versjon av Éduard Lalos Symphonie espagnole, som hadde blitt urfremført i Paris i 1875. Det var først og fremst dette verket som inspirerte Tsjaikovskij til å skrive en fiolinkonsert selv.

Konserten fikk en trang fødsel: Tsjaikovskijs velgjører Nadesjda von Meck mislikte den, fiolinisten han tilegnet den til, Leopold Auer, syntes ikke den lå til rette for instrumentet, og etter urfremførelsen i Wien skrev kritikeren Eduard Hanslick et av musikkhistoriens mest infame slakt. Men Tsjaikovskij var blitt en etablert og populær komponist, og konserten etablerte seg raskt på orkesterrepertoaret, der den har vært siden.

Kort & klassisk: Introduksjon fra scenen ved konsertstart.

Før konsert-konsert med elever/studenter fra Barratt Due musikkinstitutt kl. 18.30 i Glasshuset.

(Foto: Janine Jansen © Sara Wilson, Decca)

Janine Jansen medvirker med velvillig tillatelse fra Decca Classics.

Janine Jansen spiller på en Stradivarius “Rivaz − Baron Gutmann”-fiolin lånt ut av Dextra Musica. Fiolinen ble laget av Antonio Stradivari i 1707 i Cremona, Italia.

Hva spilles

  • Pjotr Tsjaikovskij Fiolinkonsert

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 320 kr
Honnør - kr
Student 100 - 210 kr
Barn 100 kr

Tsjaikovskij Jansen Søndergård

Konserten har blitt spilt