Blir sjef for to svenske ensembler

​Denne uka ledet hun et mektig apparat i Oslo Konserthus under Oslo-Filharmoniens julekonserter, fra neste år blir hun sjefdirigent for to svenske ensembler. − Det er mye svenske tanker i omløp for tiden, innrømmer ukas dirigent Cathrine Winnes.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Cathrine Winnes dirigerer Oslo-Filharmonien under prøvene til Julekonsertene 2015.

Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Cathrine Winnes har siden 2013 vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Östgöta Blåsarsymfoniker, som holder til i Linköping. Nylig ble det kjent at hun tar på seg samme oppdrag rundt tjue mil lenger mot nordøst: Hun tar over som kunstnerisk leder for Blåsarsymfonikarna i Stockholm fra nå av, og blir deres sjefdirigent fra neste sesong.

− Den inneværende sesongen er stort sett fastlagt, men det er mye å planlegge for to ensembler fram mot neste sesong − det er mye svenske tanker i omløp for tiden, sier Cathrine Winnes.

− Orkesteret reagerer utrolig raskt og smart

I tillegg til å planlegge for "sine" ensembler er det tett mellom oppdragene for tiden, med orkesterkonserter i Kristiansand, Malmø, Jönköping og Norrköping, ballett i Stockholmsoperaen og denne uka altså julekonserter i Oslo. I julen dirigerer hun Kringkastingsorkestret i julekonserten på NRK1 19. desember.

Cathrine dirigerte Oslo-Filharmonien for første gang i 2006, og dette var hennes fjerde konsertuke med orkesteret.

− Oslo-Filharmonien er et orkester med en helt fantastisk klang, og det reagerer utrolig raskt og smart. Så som dirigent må en vite hva en er ute etter og vise det, for man får det man ber om! Ellers gjør jeg selvsagt mitt beste uansett hvilket orkester jeg jobber med.