Johann Adolph Hasse Fuga e Grave

Johann Adolph Hasse var en stjerne i samtiden, men ble fort glemt etter sin død. Fuga e Grave har vist seg å ha livets rett i konsertsalen.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Johann Adolph Hasse (1699−1783) var en av 1700-tallets mest populære komponister. På toppen av karrieren var han en publikumssuksess ved de store operahusene og en favoritt ved europeiske hoff. Etter Hasses død ble han fort glemt, og musikken hans har siden knapt blitt fremført før de siste tiårene.

I tillegg til et stort antall operaer, skrev Hasse mye kirkemusikk og instrumentalmusikk. Orkesterverket Fuga e Grave innledes av en livlig og kontant fuge som også avslutter stykket. Grave er et av de langsomste tempoene i musikk, og midtdelen er dvelende og alvorlig.

Det er ikke kjent når Fuga e Grave ble til, og det råder en viss usikkerhet om Hasse var komponisten. Det har også blitt tilskrevet Hasses samtidige Franz Xaver Richter (1709−1789). Richters musikk delte Hasses skjebne: populær i samtiden; for det meste glemt av ettertiden. Uansett hvem som skrev det, har Fuga e Grave vist seg å ha livets rett i konsertsalen.

(Tekst: Fred-Olav Vatne)