Anna Clyne Masquerade

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Anna Clyne ble født i London i 1980. Hun studerte musikk i Edinburgh og New York og har siden etablert seg som en mangfoldig og anerkjent komponist. Hun samarbeider ofte med kunstnere fra andre felt, som koreografer og filmskapere. I 2015 ble to av hennes orkesterverk, Prince of Clouds og Night Ferry, nominert til Grammy-prisen.

Det korte orkestertykket Masquerade er et bestillingsverk skrevet til "Last Night of the Proms" i 2013, og er tilegnet "the Prommers" – det fargerike publikummet ved den store, årlige musikkfestivalen BBC Proms i London.

Clyne hentet inspirasjon til Masquerade fra de mangslungne promanadekonsertene som fant sted i hjembyen Londons fornøyelsesparker på 1700-tallet. Der møttes folk fra ulike samfunnslag for å oppleve musikk, akrobatikk, eksotisk underholdning, fyrverkeri og kostymeball. Hun skriver:

«Jeg lar meg fascinere av de historiske og sosiologiske forbindelsene mellom musikk og dans. Med sin kombinasjon av kostymer, masker og kunstferdige kulisser skapte maskeballene en pirrende, men behersket følelse av begivenhet og feiring. Det er dette jeg ønsker å vekke til live i Masquerade

Komponisten benytter seg av to musikalske temaer i stykket: Da hun skrev den første melodien, forestilte hun seg et kor som ønsker publikum velkommen til en fantasiverden. Den andre melodien er fra en kjent engelsk folkedans og drikkevise, "The Juice of Barley", som ble utgittt allerede på 1600-tallet.