Nadia Boulanger Fantasi for piano og orkester

Nadia Boulanger (1887−1979) hadde en enestående musikalsk karriere.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Faren Ernest Boulanger var en anerkjent komponist, og både Nadia og søsteren Lili fulgte i hans fotspor. Nadia begynte på Paris-konservatoriet som niåring, der hun blant andre hadde Gabriel Fauré som lærer.

De første tiårene av 1900-tallet arbeidet Nadia Boulanger målrettet med egne komposisjoner, samtidig som hun underviste og var en aktiv konsertpianist. I 1912, samme år som hun skrev Fantasi for piano og orkester, debuterte hun som orkesterdirigent. Hun var den første kvinnen som dirigerte en rekke europeiske og amerikanske orkestre, blant andre New York-filharmonien.

Under første verdenskrig organiserte Nadia sammen med søsteren et omfattende veldedighetsprogram for soldater som hadde vært musikere. Lili var drivkraften i dette arbeidet, som kostet mye krefter og etter hvert gikk ut over helsen. Lili døde i 1918, 24 år gammel. Etter Lilis død komponerte Nadia lite, og omtalte sin egen musikk som «verdiløs».

Nadia begynte å undervise i sitt hjem allerede som 17-åring, og fortsatte med det nesten frem til sin død 75 år senere. Som lærer ble hun en levende legende med en enorm påvirkning på 1900-tallets musikk. Aaron Copland, Quincy Jones, Philip Glass og Pauline Hall er bare noen av hennes mange berømte elever.

(Tekst: Fred-Olav Vatne)