Foto Rune Bendiksen

− Jeg husker ikke hvem som dirigerte eller hva som ble spilt, men opplevelsen av å sitte der på en prøve og se alle disse "gudene" på scenen lage musikk sammen, sitter sterkt i. Det var veldig inspirerende.

Aslak Juva

Fiolinist Aslak Juva tror arv var en av faktorene som førte til at han ble musiker – begge hans foreldre er utdannet innen klassisk musikk.

− Bortsett fra det, var den første skikkelige læreren min på musikkskolen i Kristiansand, Reidar Knudsen, en stor tunge på vektskålen før han døde.

Faren Tellef Juva er pianist og musikkprofessor, og er kanskje den som har hatt mest innflytelse på ham som musiker. Andre viktige inspirasjonskilder har vært lærerne Frode Larsen, Bjarne Fiskum og Jan Bjøranger, og i de siste årene Terje Tønnesen, etter at Aslak kom til Oslo og begynte å jobbe i Det Norske Kammerorkester og Oslo-Filharmonien.

− Fantastisk musikk og fantastiske kollegaer

Aslak husker godt sitt første møte med Oslo-Filharmonien:

− Jeg husker ikke hvem som dirigerte eller hva som ble spilt, men opplevelsen av å sitte der på en prøve og se alle disse "gudene" på scenen lage musikk sammen, sitter sterkt i. Det var veldig inspirerende. Det har også vært viktig å få være en del av Ungdomssymfonikerne.

Han har vært ansatt i orkesteret siden 2010, og synes hverdagen preges av «fantastisk musikk og fantastiske kolleger». En god konsertopplevelse innebærer for Aslak å lene seg tilbake i setet og la musikken føre deg dit den vil. Han synes ikke det er enkelt å peke ut sine favorittkomponister:

− Innenfor den klassiske verden er det nok Sjostakovitsj, Brahms og Mahler. Når jeg ikke er på jobb, hører jeg mest på annen musikk, band som Pantera, Slayer, Meshuggah og Lamb of God, for å nevne noen.

Når han ikke spiller, liker Aslak å drive med jakt og være på hytta, og å se gode filmer og serier.

  • Ansatt: 2010
  • Født: 1984 i Kristiansand
  • Utdannelse: Bachelorgrad ved Musikkonservatoriet i Kristiansand