Tomáš Netopil
João Miguel Silva
Leoš Janáček
Bohuslav Martinů
Antonín Dvořák

Tre tsjekkiske mestere: Janáček, Martinů og Dvořák

Oslo Konserthus Kjøp billett

Solist Joao Miguel Silva

Tre tsjekkiske mestere: Janáček, Martinů og Dvořák

Tomas Netopil dirigerer musikk av tre tsjekkiske komponister som på ulike måter lot seg inspirere av hjemlandets musikk: Leoš Janáček, Bohuslav Martinů og Antonín Dvořák. Oslo-filharmoniens egen João Miguel Silva er solist i Martinůs Obokonsert.

Leoš Janáček (1854–1927) skrev orkesterverket Taras Bulba under første verdenskrig, like før Tsjekkoslovakia ble selvstendig fra Østerrike-Ungarn. Temaet holdt han lenge for seg selv, for inspirasjonen kom fra den andre siden av krigsfronten, fra en russisk forfatter.

Kosakken Taras Bulba, hovedpersonen i Nikolaj Gogols roman, mister sine sønner i krig før han selv lider en dramatisk død. Musikken i Taras Bulba bygges gradvis opp fra en gåtefull, dempet innledning til en makeløst mektig avslutning med fullt orkester, orgel og rørklokker.

Bohuslav Martinů (1890–1959) kombinerte de lekne melodiene og de energiske rytmene fra tsjekkisk folkemusikk med inspirasjon fra jazz, til et særpreget tonespråk som har blitt sammenlignet med Sergej Prokofjev og Béla Bartóks musikk.

Martinů skrev sin Obokonsert i 1955 for den tsjekkisk-australske oboisten Jiří Tancibudek, som urfremførte den i forbindelse med OL i Melbourne i 1956. Solist på denne konserten er João Miguel Silva, alternerende solooboist i Oslo-filharmonien.

I løpet av 1870-tallet gikk Antonín Dvořák (1841–1904) fra å være helt ukjent til å bli musikk-Europas nye yndling, med Johannes Brahms som viktig støttespiller og forbilde. Det store gjennombruddet kom med Slaviske danser, basert på tsjekkisk folkemusikk.

Brahms’ andre symfoni var modell for Dvořák da han i 1880 skrev en varm, lys og sommerlig symfoni på bestilling fra Wien-filharmonien. Symfoni nr. 6 er rik på referanser, blant annet til Beethovens symfonier, wienerske danser og tsjekkiske folketoner.

Hva spilles

  • Leoš Janáček Taras Bulba
  • Bohuslav Martinů Obokonsert
  • Antonín Dvořák Symfoni nr. 6

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 610 kr
Honnør 195 - 490 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Tomáš Netopil
João Miguel Silva
Leoš Janáček
Bohuslav Martinů
Antonín Dvořák

Oslo Konserthus Kjøp billett