Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Pjotr Tsjaikovskij

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Tsjaikovskijs fjerde

Oslo Konserthus

Sjefdirigent Klaus Mäkelä

Foto Kaupo Kikkas

Kort & klassisk: Klaus Mäkelä dirigerer Tsjaikovskijs fjerde

Uken får en eksplosiv start når Klaus Mäkelä er tilbake for å dirigere Tsjaikovskijs fjerde symfoni. Denne fargerike og følelsesladede symfonien innleder med et tema som Tsjaikovskij senere har sagt representerer Skjebnen.

“Innledningen er kimen til hele symfonien og utvilsomt det sentrale temaet. Det er Skjebnen, den skjebnesvangre kraften som hindrer impulsen til lykke (...) en uovervinnelig kraft som aldri kan beseires,” skrev Pjotr Tsjaikovskij (1841–1893) vinteren 1878.

Ordene beskriver hans nyskrevne Symfoni nr. 4 og er hentet fra et brev til hans nære venn og støttespiller Nadezhda von Meck. Året før hadde Tsjaikovskij vært gjennom et alvorlig sammenbrudd, og symfonien han skrev etterpå har blitt kalt hans Skjebnesymfoni.

Om ikke Skjebnen kunne overvinnes, fant komponisten gjennom musikken en måte å utholde den på. Slik beskriver han fjerde og siste sats: “Hvis du i deg selv ikke finner grunn til glede, så se på andre. Gå ut blant folk. (...) Juble over andres jubel. Å leve er fortsatt mulig.”

Hva spilles

  • Pjotr Tsjaikovskij Symfoni nr. 4

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 185 - 440 kr
Honnør 185 - 440 kr
Student 185 - 305 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Kort & klassisk
Klaus Mäkelä
Pjotr Tsjaikovskij

Oslo Konserthus