Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Lisa Batiashvili
Pjotr Tsjaikovskij
Dmitrij Sjostakovitsj

Oslo-filharmonien på Festspillene i Salzburg

Felsenreitschule, Salzburg Konserten har blitt spilt

Foto Salzburger Festspiele / Luigi Caputo

Oslo-filharmonien på Festspillene i Salzburg

For første gang siden 2000 drar Oslo-filharmonien tilbake til Festspillene i Salzburg. Dette er også sjefdirigent Klaus Mäkeläs debut på festivalen og Lisa Batiashvili er solist i Tsjaikovskijs Fiolinkonsert.

Pjotr Tsjaikovskij (1840−1893) skrev sin fiolinkonsert i den sveitsiske byen Clarens i 1878, i tett samarbeid med den russiske fiolinisten Iosif Kotek. De spilte sammen en versjon av Éduard Lalos Symphonie espagnole, som hadde blitt urfremført i Paris i 1875. Det var først og fremst dette verket som inspirerte Tsjaikovskij til å skrive en fiolinkonsert selv.

Konserten fikk en trang fødsel: Tsjaikovskijs velgjører Nadesjda von Meck mislikte den, fiolinisten han tilegnet den til, Leopold Auer, syntes ikke den lå til rette for instrumentet, og etter urfremførelsen i Wien skrev kritikeren Eduard Hanslick et av musikkhistoriens mest infame slakt. Men Tsjaikovskij var blitt en etablert og populær komponist, og konserten etablerte seg raskt på orkesterrepertoaret, der den har vært siden.

Dmitrij Sjostakovitsj (1906–1975) komponerte Symfoni nr. 5 under en av de mest uhyggelige epokene i sovjetisk historie. Årene 1937–1938 er kjent som Den store terroren – en tid preget av undertrykkelse, forfølgelse og massehenrettelser i Josef Stalins regi.

Sjostakovitsj hadde grunn til bekymring. I 1936 hadde hans kontroversielle suksessopera Lady Macbeth fra Mtsensk blitt angrepet i avisen Pravda etter at Stalin så den. Symfoni nr. 5 ble en øvelse i balansekunst – å bevare sin kunstneriske integritet uten å provosere for mye.

Symfoni nr. 5 ble urfremført i 1937, og var som myndighetene ønsket et steg i tradisjonell retning, men Sjostakovitsj’ særpreg var intakt. Publikum oppfattet et dypere budskap om tidens terror i tredjesatsen Largo og hyllet komponisten med enorm jubel etter konserten.

Hva spilles

  • Pjotr Tsjaikovskij Fiolinkonsert
  • Dmitrij Sjostakovitsj Symfoni nr. 5

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Festivalsommer
Klaus Mäkelä
Lisa Batiashvili
Pjotr Tsjaikovskij
Dmitrij Sjostakovitsj

Felsenreitschule, Salzburg Konserten har blitt spilt