Sebastian Weigle
Oslo Filharmoniske Kor
Johannes Brahms

Brahms' Requiem

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt

Dirigent Sebastian Weigle

Foto Kirsten Bucher

Brahms' Requiem

«Som en mor trøster barnet sitt, slik vil jeg trøste dere.» Disse ordene fra Jesajas bok er et av bibelversene Johannes Brahms valgte ut til Ein deutsches Requiem. Han skrev dødsmessen etter morens død og ville at musikken skulle gi etterlatte trøst.

Johannes Brahms (1833−1897) var 31 år gammel da han mistet moren i februar 1865. Han stod henne svært nær, og Brahms børstet støvet av en idé han hadde hatt liggende noen år om å skrive en dødsmesse – et rekviem. Ideen kan ha stammet fra hans første og viktigste mentor, Robert Schumann. Schumann og Brahms møttes i 1853, men allerede året etter ble han innlagt på mentalsykehus der han døde to år senere. Det kom senere frem at Schumann planla å skrive et rekviem på tysk, og det er mulig han delte ideen med Brahms.

I stedet for å bruke den latinske messeteksten valgte Brahms ut tekstene fra Luthers tyske bibel. Det viktigste for Brahms var ikke hyllest av eller forbønn for de døde, men å trøste og oppmuntre de gjenlevende. En av tekstene er fra Jesaja 66:13: «Som en mor trøster barnet sitt, slik vil jeg trøste dere.» Verket begynner med et vers fra Bergprekenen (Matt. 5:4): «Salige er de som sørger, for de skal trøstes.» Ordet «salig» (selig) åpner og avslutter også syvende og siste sats. Ein deutsches Requiem ble urfremført i sin helhet i Bremen i 1868.

Hva spilles

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 230 - 580 kr
Honnør 185 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Sebastian Weigle
Oslo Filharmoniske Kor
Johannes Brahms

Oslo Konserthus Velg dato: Konserten har blitt spilt