Ung Filharmoni
John Storgårds
Lucas & Arthur Jussen
Pjotr Tsjaikovskij
Fazil Say

Ung Filharmoni 2023

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Lucas & Arthur Jussen

Foto Marco Borggreve

Ung Filharmoni 2023

Ung Filharmoni og Oslo-filharmonien spiller sammen Pjotr Tsjaikovskijs Symfoni nr. 4, et av komponistens egne favorittverk, med dirigent John Storgårds. Brødrene Lucas og Arthur Jussen er solister i Fazil Says firhendige klaverkonsert Phoenix.

Outi Tarkiainen (f. 1985) kommer fra den finske byen Rovaniemi, like sør for polarsirkelen. Lapplands uberørte natur er en sentral inspirasjonskilde for Tarkiainens musikk, og i Midnight Sun Variations tar hun for seg de uendelige nyansene i den arktiske sommernatten. Tarkiainen slo gjennom som komponist og dirigent for noen av Europas beste jazzorkestre. Hun har skrevet flere verk for symfoniorkester og hennes første opera ble urfremført i 2022. John Storgårds dirigerte urfremførelsen av Midnight Sun Variations under BBC Proms i 2019.

Tyrkiske Fazil Say (f. 1970) ble først kjent som konsertpianist på toppnivå før han de siste tiårene har blitt en internasjonalt anerkjent komponist med en stor og variert produksjon. Klaverkonserten Phoenix for fire hender – på tyrkisk Anka Kuşu – ble urfremført i München i januar 2022. “I en perfekt verden ville alle [orkesterets] bestillinger resultere i musikk like frisk, spennende og tilgjengelig for førstegangslyttere som Fazil Says Anka Kuşuskrev en anmelder etter Boston Symfoniorkesters fremførelse samme år. 

Fra 1877 mottok Pjotr Tsjaikovskij kunstnerlønn fra forretningskvinnen Nadezhda von Meck og kunne dermed komponere på fulltid. Tidlig på høsten dro han utenlands for å komme seg etter en personlig krise, og etter opphold i Sveits og Paris kom han til Italia. 23. november mottok han i Roma skissene til sin Symfoni nr. 4, som han hadde begynt på om våren. Etter en måneds intenst arbeid skrev han ferdig førstesatsen i Venezia 23. desember, og to uker senere var han helt ferdig. Symfonien var resten av livet et av Tsjaikovskijs egne favorittverk.

Om Lucas og Arthur Jussen

«Det er som å kjøre et par BMW-er», uttalte dirigent Michael Schønwandt etter å ha vært dirigent for de nederlandske brødrene Lucas (f. 1993) og Arthur Jussen (f. 1996). Til tross for sin unge alder har de vært en del av den internasjonale konsertverdenen i årevis og får kraftig ros av både presse og publikum.

Lucas og Arthur fikk sine første pianotimer i hjembyen Hilversum i Nederland. Det ble raskt klart at de var store talenter. Allerede som barn ble de invitert til å opptre for Dronningen Beatrix. De første utmerkelsene i konkurranser fulgte kort tid etter. I 2005 studerte brødrene i Portugal og Brasil i nesten ett år på invitasjon av den portugisiske mesterpianisten Maria João Pires. I løpet av de neste årene fikk de pianotimer fra både Pires og to anerkjente nederlandske lærere. Lucas fullførte studiene hos Menahem Pressler i USA og hos Dmitri Bashkirov i Madrid. Arthur ble uteksaminert fra Amsterdam Conservatory, hvor han studerte med Jan Wijn.

Hva spilles

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Åshild Breie Nyhus i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Ung Filharmoni
John Storgårds
Lucas & Arthur Jussen
Pjotr Tsjaikovskij
Fazil Say

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt