Robin Ticciati Ludwig van Beethoven
Sergej Rachmaninoff

Beethoven og Rachmaninoff

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Dirigent Robin Ticciati

Foto Giorgia Bertazzi

Beethoven og Rachmaninoff

Robin Ticciati er en av vår tids mest suksessrike engelske dirigenter. I sin første konsert med Oslo-filharmonien dirigerer han musikk av Antonín Dvořák, Ludwig van Beethoven og Sergej Rachmaninoff. Usbekiske Behzod Abduraimov er solist i Beethovens første klaverkonsert.

På 1890-tallet skrev Dvořák flere symfoniske dikt inspirert av dikt fra samlingen Kytice av den tsjekkiske folkloristen og dikteren Karel Jaromír Erben. Middagsheksen fra 1896 handler om en kjent og skummel skikkelse fra slavisk folkediktning. En mor ber sønnen sin oppføre seg ordentlig og truer med at ellers vil Middagsheksen vil komme for å ta ham. Men gutten vil ikke høre, og snart dukker den uhyggelige heksa opp. Til sist tar hun livet av både gutten og moren, og diktet ender med farens fortvilelse når han kommer hjem.

Ludwig van Beethoven (1770–1827) vokste opp midt i en gullalder der Joseph Haydn og Wolfgang Amadeus Mozart etablerte nye standarder for hva musikk kunne være. Da Beethoven begynte å gjøre seg bemerket i Wien på 1790-tallet, var det som konsertpianist og komponist med Mozart som forbilde. I 1795 fikk han utgitt sine første verker, en samling pianotrioer. Året etter kom de første pianosonatene, og det var på denne tiden Beethoven skrev sin Pianokonsert nr. 1 med seg selv i den krevende rollen som solist.

På 1930-tallet fikk Sergej Rachmaninoff (1873–1943) bygd et sommerhus i nærheten av Luzern i Sveits. Somrene der ble både opplevelsesrike og produktive. Han begynte på Symfoni nr. 3 sommeren 1935 og fullførte den året etter. De populære pianokonsertene og Symfoni nr. 2 hadde etablert Rachmaninoff som en komponist med sans for smektende melodier, sterke følelser og fyldig, romantisk orkesterklang. Symfoni nr. 3 er et overgangsverk til den noe mer nøkterne og gjennsomsiktige stilen som preget musikken hans mot slutten av livet.

Om Robin Ticciati

Robin Ticciati OBE har vært musikksjef for Deutsches Symphonie-Orchester Berlin siden 2017 og musikksjef for Glyndebourne Festival Opera siden 2014. Han var hoveddirigent for Scottish Chamber Orchestra fra 2009-18.

Robin Ticciati er født i London og er utdannet fiolinist, pianist og perkusjonist. Han var medlem av National Youth Orchestra of Great Britain da han, femten år gammel, startet med dirigering under ledelse av Sir Colin Davis og Sir Simon Rattle. Han har stillingen som «Sir Colin Davis Fellow of Conducting» ved Royal Academy of Music. Robin ble tildelt en OBE for tjenester til musikk i 2019.

Han er fast gjestedirigent med London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Budapest Festival Orchestra og Chamber Orchestra of Europe. Høydepunkter som gjestedirigent de siste årene inkluderer også Wiener Philharmoniker, Czech Philharmonic, Swedish Radio Symphony, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestre National de France, Philadelphia Orchestra, Cleveland Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig og Staatskapelle Dresden.

Medvirkende

Bak notene

Ved Asbjørn Øftshus Eriksen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 175 - 580 kr
Honnør 175 - 465 kr
Student 175 - 290 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Robin Ticciati Ludwig van Beethoven
Sergej Rachmaninoff

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt