Klaus Mäkelä
Bertrand Chamayou
Pjotr Tsjaikovskij
Maurice Ravel

Sesongåpning

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Solist Bertrand Chamayou

Foto Marco Borggreve

Sesongåpning

Den franske stjernepianisten Bertrand Chamayou er solist i Maurice Ravels Pianokonsert i G-dur og Pianokonsert for venstre hånd, som rammes inn av orkesterverkene Stormen av Pjotr Tsjajkovskij og Ekstasens dikt av Aleksandr Skrjabin, dirigert av Klaus Mäkelä.

Bertrand Chamayou stepper inn som solist for Yuja Wang, som har meldt avbud.

Stormen er et av William Shakespeares mest særegne skuespill og har inspirert en lang rekke komponister. Pjotr Tsjajkovskij ga seg i kast med oppgaven i 1873 etter et forslag fra sin mentor Vladimir Stasov – siden skrev han musikk også til Romeo og Julie og Hamlet. “Må det være en storm i Stormen?” spurte komponisten Stasov i et brev – han var mer opptatt av kjærlighetshistorien mellom Miranda og Ferdinand. Svaret han fikk var ja, men Tsjajkovskijs orkesterverk hadde plass til både storm og kjærlighet, og til både stille og opprørt hav.

Østerrikske Paul Wittgenstein (1887-1962), storebror til filosofen Ludwig, debuterte i 1913 som konsertpianist. Året etter mistet han høyrearmen i tjeneste under første verdenskrig, men bestemte seg i fangenskap for å stake ut sin egen kurs. Etter krigen bestilte han pianomusikk for venstre hånd fra en rekke komponister. Maurice Ravels Pianokonsert for venstre hånd fra 1930 er den mest kjente i dag. Parallelt skrev Ravel en konsert for to hender – Pianokonsert i G-dur. Konsertene ble urfremført med ni dagers mellomrom i januar 1932.

Aleksandr Skrjabin (1871–1915) utviklet en sterkt personlig og radikal musikkstil helt på begynnelsen av 1900-tallet, inspirert blant annet av Richard Wagners operaer, Friedrich Nietzsches filosofi og sin egen synestesi – han opplevde musikken i farger. Ambisjonsnivået var bokstavelig talt skyhøyt: hans største, ufullendte prosjekt skulle fremføres i Himalaya og utløse en ny verdensorden. Det symfoniske diktet Ekstasens dikt fra 1908 er skrevet for et stort orkester og bygges opp fra en neddempet åpning til to veldige klimaks.

Om Bertrand Chamayou

Bertrand Chamayou er en av vår tids mest briljante pianister, og er anerkjent for prestasjoner som både er virtuose, nyskapende og vakre på en gang. Han er en av verdens fremste tolkere av fransk musikk, og hans enorme repertoar inkluderer store verk som de komplette pianoverkene til Maurice Ravel og Franz Liszt’ Etyder og Années de pèlerinage. Chamayou opptrer regelmessig i verdens mest prestisjefylte konsertsaler, fra Elbphilharmonie, Berlin Philharmonie og Concertgebouw Amsterdam, til Lucerne Festival, Salzburg Festival, New Yorks Mostly Mozart og Suntory Hall Tokyo. Siden 2021 har Chamayou vært en av to kunsteriske ledere for Festival Ravel, den store nye internasjonale festivalen som feirer Maurice Ravel.

Hva spilles

  • Pjotr Tsjaikovskij Stormen
  • Maurice Ravel Pianokonsert for venstre hånd
  • Maurice Ravel Pianokonsert i G-dur
  • Aleksandr Skrjabin Poème de l'extase

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Ved Ingrid Røynesdal og Klaus Mäkelä i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18:30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 - 640 kr
Honnør 200 - 510 kr
Student 200 - 320 kr
Barn 150 kr

Klaus Mäkelä
Bertrand Chamayou
Pjotr Tsjaikovskij
Maurice Ravel

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt