Juanjo Mena
Nikolai Lugansky
Sergej Rachmaninoff
Johan Halvorsen

Rachmaninoff i Oslo

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Juanjo Mena © Michal Novak

Rachmaninoff i Oslo

I 1918 spilte Sergej Rachmaninoff sin Pianokonsert nr. 2 på Nationaltheatret i Oslo (som ennå het Kristiania) der Johan Halvorsen dirigerte orkesteret. Eyvind Alnæs’ Symfoniske variasjoner ble spilt på samme konsert. Juanjo Mena dirigerer også Johan Halvorsens Symfoni nr. 1.

Sergej Rachmaninoff (1873–1943) forlot Russland i kjølvannet av revolusjonen, like før jul 1917. Han tilbrakte det meste av 1918 på turné, med base i København. På konserten som var planlagt i Kristiania 20. april stod hans berømte Pianokonsert nr. 2 på programmet, men halve partituret hadde gått tapt på reisen. Komponistkollega Johan Halvorsen (1866–1935), som skulle dirigere konserten, stilte seg til rådighet, og i løpet av noen dager og netter klarte de døgnville komponistene å gjenskape notene i tide til orkesterprøvene. Halvorsens innsats gjorde et uutslettelig inntrykk på Rachmaninoff.

Et av de andre verkene som stod på programmet i Nationaltheatret denne aprilkvelden var Eyvind Alnæs' (1872–1932) Symfoniske variasjoner. Alnæs vokste opp i Fredrikstad og studerte i Kristiania, der han debuterte med suksess som komponist snaut 20 år gammel. Han studerte videre i Leipzig og fikk flere symfoniske verker oppført der og i Berlin. Et av disse var hans opus 8 med originaltittel Variations symphoniques sur un thème original, som han skrev på 1890-tallet. Alnæs er ellers særlig kjent for sine romanser og sin kormusikk.

Johan Halvorsen (1864–1935) vokste opp i Drammen og debuterte som fiolinsolist der i 1882. Etter studier og arbeid i en rekke land kom han tilbake til Norge i 1893 og ble en sentral figur i norsk musikkliv de neste tiårene. Han ledet Nationaltheatrets orkester i 20 år og var en av Oslo-Filharmoniens første sjefdirigenter. Han skrev sine tre symfonier på 1920-tallet, preget av et nasjonalromantisk tonespråk og utsøkt orkestrering. Halvorsen dirigerte selv urfremførelsen av Symfoni nr. 1 i Nationaltheatret i 1923.

Medvirkende

Bak notene

Ved Cecilia Götestam i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Juanjo Mena
Nikolai Lugansky
Sergej Rachmaninoff
Johan Halvorsen

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt