Ung Filharmoni Sergej Prokofjev
Béla Bartók

Bartóks Konsert for orkester med Ung Filharmoni

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Ludvig Gudim

Bartóks Konsert for orkester med Ung Filharmoni

Ung Filharmoni og Oslo-Filharmonien spiller et av 1900-tallets flotteste orkesterverk sammen: Béla Bartóks Konsert for orkester. Ludvig Gudim er solist i Prokofjevs Fiolinkonsert nr. 2, og israelske Ilan Volkov dirigerer.

Dirigent Ben Gernon er dessverre blitt syk, men fantastiske Ilan Volkov stiller som vikar.

Britiske Anna Clyne (f. 1980) ble for alvor lagt merke til som huskomponist for Chicago Symfoniorkester fra 2010, og har siden skrevet en rekke orkesterverk og blitt nominert til Grammy-prisen. I arbeidet med This Midnight Hour fra 2015 lot Clyne seg inspirere av de dypeste klangene i symfoniorkesteret.

I 1917 flyttet Sergej Prokofjev (1891–1953) fra hjemlandet Russland, og de neste årene bodde han vekselvis i USA, Tyskland og Frankrike – når han ikke var på turné. Fiolinkonsert nr. 2 fra 1935 var det siste han skrev før han vendte hjem, mens han fortsatt var på reisefot: Prokofjev begynte på første sats i Paris og på den andre i russiske Voronezj, han orkestrerte verket i Baku og urfremførelsen fant sted i Madrid - med kastanjetter i siste sats!

Béla Bartók (1881–1945) flyttet til USA i 1940, og de første årene førte han en nokså anonym tilværelse. Han var svært syk da han i 1943 mottok bestilling på et stort orkesterverk fra Boston Symfoniorkester. Oppdraget ga ham nye krefter, og han skrev Konsert for orkester i løpet av snaut to måneder sensommeren 1943. Urfremførelsen i 1944 ble en kjempesukess, og Konsert for orkester har blitt stående som Bartóks mest populære verk og som en milepæl i musikkhistorien.

Ung Filharmoni er et unikt program for unge klassiske musikere som drømmer om å bli profesjonelle orkestermusikere. Gjennom samspill med Oslo-Filharmonien gis inntil 80 unge, lovende talenter mulighet til å strekke seg mot et profesjonelt nivå.

Ung Filharmoni er et samarbeidsprosjekt mellom Barratt Due musikkinstitutt, Senter for talentutvikling og Oslo-Filharmonien, støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.

Hva spilles

  • Anna Clyne This Midnight Hour
  • Sergej Prokofjev Fiolinkonsert nr. 2
  • Béla Bartók Konsert for orkester

Medvirkende

Bak notene

Med Inger Besserudhagen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Ung Filharmoni Sergej Prokofjev
Béla Bartók

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt