Fiolinist Patricia Kopatchinskaja

Patricia Kopatchinskaja © Marco Borggreve

Gjemte juveler

Denne konserten ble spilt:

  1. Fiolinkonsert
  2. Symfoni nr. 4
  1. Klaus Mäkelä dirigent
  2. Patricia Kopatchinskaya fiolin

Klaus Mäkelä dirigerer to verk som brukte lang tid på å nå publikum: Patricia Kopatchinskaya er solist i Robert Schumanns Fiolinkonsert, som ble holdt skjult for publikum i over 80 år. Dmitrij Sjostakovitsj fikk heldigvis oppleve suksessen til sin Symfoni nr. 4 ー 25 år etter at han skrev den.

Robert Schumann skrev sin Fiolinkonsert høsten 1853 for sin nære venn Joseph Joachim, 1800-tallets mest innflytelsesrike fiolinist. Schumann ble innlagt på mentalsykehus kort tid etter, og Joachim syntes fiolinkonserten bar preg av sykdommen. Etter Schumanns død i 1856 foreslo han at den ikke burde spilles på 100 år, noe komponistens enke Clara var enig i. Musikken var derfor lenge en godt bevart hemmelighet, men det skulle ikke gå fullt så lenge; den ble urfremført i Berlin i 1937 og har siden blitt spilt jevnlig i konsertsalen.

Dmitrij Sjostakovitsj slo gjennom som komponist med sin første symfoni i 1926, bare 19 år gammel. Karrieren fortsatte siden å ta av både internasjonalt og hjemme i Sovjetunionen. I 1935 begynte han på sitt hittil mest ambisiøse symfoniske prosjekt – sin fjerde symfoni. Sjostakovitsj hadde studert Gustav Mahlers symfoni nr. 7 grundig og rigget en symfoni som var lengre og for større orkester enn de tre forgjengerne.

Mens han arbeidet med symfonien, gikk selveste Josef Stalin for å se en av hans operaer. Det gikk ikke særlig bra – noen dager senere kom et kraftig angrep på Sjostakovitsj på trykk i kommunistavisen Pravda. Det ble begynnelsen på et mareritt på komponisten, som blant annet medførte at Symfoni nr. 4 ikke kunne fremføres. Først i 1961, mange år etter Stalins død, var tiden moden for urfremførelsen i Moskva, som ble en stor suksess.

Billetter

  • Voksen: 170 - 560 kr
  • Honnør: 170 - 450 kr
  • Student: 170 - 280 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Med Fred-Olav Vatne i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

Denne konserten spilles også: