Pianist Eric Lu

Eric Lu © Ben Ealovega

21. april er Eric Lu solist i Brahms' Pianokonsert nr. 1.

Familiedrama og ferieidyll

  1. Pianokonsert nr. 1
  2. Symfoni nr. 8
  1. Eivind Aadland dirigent
  2. Eric Lu piano

De to komponistene Johannes Brahms og Antonín Dvořák var venner og beundret hverandres musikk. Eivind Aadland dirigerer to av deres mest populære verk, med Eric Lu som solist i Brahms’ Pianokonsert nr. 1.

Johannes Brahms’ (1833–1897) var 20 år da han begynte på det som skulle bli hans Pianokonsert nr. 1. Han stod midt i et intenst familiedrama: han hadde nærmest blitt en del av familien til det berømte komponistparet Robert og Clara Schumann da Robert havnet på mentalsykehus etter et selvmordsforsøk. Han døde der i 1856 og etterlot seg syv barn. Brahms forelsket seg i Clara og fikk nære bånd til barna, og Clara ble en nær venn livet ut.

I 1859 var pianokonserten ferdig, og den utvidet rammene for hva en slik konsert kunne være. Istedenfor å demonstrere hvor glitrende musiker solisten var, som publikum var vant til, kunne Brahms’ by på et dypt og mangfoldig følelseinnhold. Pianokonsert nr. 1 ble raskt populær, og har siden vært en uslitelig publikumsfavoritt overalt der klassisk musikk spilles.

Da Antonín Dvořák (1841–1904) prøvde å etablere seg som komponist på 1870-tallet, var Johannes Brahms en viktig støttespiller. Brahms satt i juryen for et kunstnerstipend Dvořák søkte om, og ble begeistret for musikken hans. Dette ble begynnelsen på et samarbeid og vennskap som varte helt til Brahms’ død i 1897.

Dvořák skrev sin Symfoni nr. 8 på sitt tsjekkiske sommersted sommeren 1889. På dette tidspunktet var han en av verdens mest anerkjente og populære komponister. Det var fire år siden sist han skrev en symfoni, og nå «rant melodiene ut av ham». Resultatet ble Dvořáks kanskje lyseste og mest idylliske symfoni. Det er ikke vanskelig å forestille seg sommerlige landskap til musikken, og stemningen kan minne om Beethovens Pastoralesymfoni eller Brahms’ Symfoni nr. 2 – også den skrevet om sommeren.

Billetter

  • Voksen: 150 - 540 kr
  • Honnør: 150 - 430 kr
  • Student: 150 - 270 kr
  • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement: