Britten Elgar Mena Ehnes

Krig, kjærlighet og komedie

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

James Ehnes © Benjamin Ealovega

Krig, kjærlighet og komedie

Stemningsfulle orkesterverk av tre samtidige engelske mestere: I musikken til Edward Elgar, Benjamin Britten og William Walton finnes både fortvilelse, fremtidshåp og humor.

William Walton (1902–1983) skrev «komedieouverturen» Scapino for orkester til Chicago Symfoniorkesters 50-årsjubileum i 1941. Her henter han inspirasjon fra et bilde fra 1600-tallet som fremstiller Scapino, en av de faste figurene i det italienske commedia dell’arte-teatret. I disse forestillingene hjelper tjeneren Scapino ofte sin herre Harlekin med sistnevntes romantiske eventyr – om han ikke er på eventyr selv.

Benjamin Britten (1913–1976) skrev sin Fiolinkonsert i 1938–39, og den ble spilt for første gang av New York-filharmonien i 1940, med spanske Antonio Brosa som solist. Stemningen i konserten er preget av Brittens fortvilelse over fascistenes seier i den nylig avsluttede spanske borgerkrigen. Britten var pasifist, og flyttet til USA i 1939 for å unngå å bli presset til krigstjeneste. Da han reiste hjem i 1942 fikk hans rettens medhold i at musikken var det viktigste han kunne bidra med.

Edward Elgar (1857–1934) oppnådde i det første tiåret av 1900-tallet enorm suksess med sine Enigmavariasjoner og Pomp and Circumstance-marsjer. Etter årevis med rykter om at han skrev på en symfoni, skapte det vill begeistring da Symfoni nr. 1 nådde konsertsalen i 1908. Elgars opprinnelige idé var å skrive en symfonisk hyllest til den berømte generalen Charles Gordon. Men da den var ferdig, skrev han at symfonien ikke hadde annet program enn «en vid opplevelse av menneskelivet med stor kjærlighet og stort håp for fremtiden».

Hva spilles

  • William Walton Scapino-ouverture
  • Benjamin Britten Fiolinkonsert
  • Edward Elgar Symfoni nr. 1

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Med Louisa Tuck i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 150 - 540 kr
Honnør 150 - 430 kr
Student 150 - 270 kr
Barn 150 kr

Britten Elgar Mena Ehnes

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt