Dirigent Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Kort & klassisk: Sjostakovitsj

  1. Symfoni nr. 10
  1. Klaus Mäkelä dirigent

Klaus Mäkelä dirigerer Dmitrij Sjostakovitsj' mørke og voldsomme Symfoni nr. 10.

På 1930-tallet falt Dmitri Sjostakovitsj (1906−1975) i unåde hos Sovjetunionens øverste leder, Josef Stalin. De neste tiårene svingte de offentlige reaksjonene på musikken hans sterkt, og først etter Stalins død i 1953 ble han tydelig anerkjent. Han var sterkt preget av frykt for represalier resten av livet.

Bakgrunnen til Symfoni nr. 10 er omdiskutert – skrev han den før eller etter Josef Stalins død våren 1953? Og i hvor stor grad handler den om Stalin og Stalin-tiden? Den vanvittige andresatsen har blitt hevdet å være et portrett av Stalin selv – det er ikke vanskelig å tolke brutalitet og undertrykkelse inn i den intense musikken. Den musikalske kvaliteten var det derimot liten tvil om, symfonien ble en stor suksess både i hjemlandet og i Vesten. Og om deler av symfonien kan føles stummende mørk, finnes det også strimer av håp.

Det er ikke avklart når vi starter billettsalget til sesongens konserter. Det blir først bestemt når vi vet mer om hvordan retningslinjene for konserter blir fremover.

Billetter

  • Voksen: 150 - 380 kr
  • Student: 150 - 190 kr
  • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement: