Dirigent Eivind Gullberg Jensen

Norsk gull i Larvik

Denne konserten ble spilt:

  1. Ocean Waves
  2. Klaverkonsert i a-moll
  3. Symfoni nr. 1
  1. Eivind Gullberg Jensen dirigent
  2. Ryoma Takagi piano

Oslo-Filharmonien spiller musikk av tre norske komponister på Bølgen Kulturhus i Larvik.

Gjennom 100 år har Oslo-Filharmonien vært med på å fremføre og formidle ny norsk musikk. I løpet av jubileumssesongen står flere helt nye verk på programmet.

Ett av disse er et bestillingsverk for blåsere og slagverk av Gisle Kverndokk (f. 1967), en sambestilling mellom Bølgen Kulturhus og Oslo-Filharmonien. Verket har fått navnet Ocean Waves − Hommage á Arne Nordheim.

"Det har blitt en slags festovertyre som forhåpentligvis vil formidle energi og virtuositet," sier Kverndokk om sitt nye verk − et verk som minnes Arne Nordheim, men som også er inspirert av omgivelsene på brygga i Larvik.

Solist i Griegs pianokonsert er japanske Ryoma Takagi, vinneren av Edvard Grieg Internasjonale Pianokonkurranse 2018.

Kverndokk har markert seg både som operakomponist − med verk som Den fjerde nattevakt og Jorden rundt på 80 dager − og som orkesterkomponist med en rekke større og mindre orkesterverk i sin produksjon.

‘Den mest sprudlende genialitet, den kjækkeste nationale tone og en i sandhed glimrende måde at behandle orkesteret på’, skrev Edvard Grieg begeistret i et brev da han hadde hørt en forprøve på Svendsens Symfoni nr. 1 i 1867. Senere omtalte han selve konserten i Kristiania som en ‘triumf for norsk kunst’. Mange mener det var etter denne opplevelsen Grieg skrev ‘Må aldri oppføres!’ på sin egen ‘Symfoni i C-dur’ fra 1864. Grieg anså muligens Svendsen som en større symfoniker enn han selv noen gang kunne bli. Publikum var også begeistret og symfonien gikk sin seiersgang både i Norge og Europa i mange tiår. Siden har Svendsens Symfoni nr. 1 vist seg å være en av de mest levebestandige symfoniene skrevet av en norsk komponist, uansett tidsepoke og stiluttrykk.

(På bildet: Eivind Gullberg Jensen)

Billetter

  • Voksen: 275 - 500 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Bak notene

Det blir en innledning til musikken ved Cecilia Götestam og Gisle Kverndokk i galleriet på Bølgen kl 18.00–18.45.