Filmkonsert Amadeus

Filmkonsert: Amadeus

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Filmkonsert: Amadeus

Karen Kamensek og Oslo-Filharmonien presenterer en legendarisk film i spektakulær innpakning.

Miloš Formans Amadeus (1984) vant 8 Oscar og 4 Golden Globe og er en av tidenes mest berømte musikkfilmer. Den sterke fremstillingen av Mozarts tragikomiske livsførsel og genialitet har brent seg fast på netthinnen til film- og musikkelskere i over 30 år. I kveld kan du oppleve filmen i Oslo konserthus og all den magiske Mozart-musikken fremført live med fullt orkester og kor på scenen. Vi garanterer latter, tårer og gåsehud!

‘Hvorfor snakker Gud bare gjennom Mozarts musikk og ikke min?’, fortviler Antonio Salieri, spilt av F. Murray Abraham, i Amadeus. Filmen tar som utgangspunkt en antatt rivalisering mellom de to samtidige komponistene, og forteller Wolfgang Amadeus Mozarts (1756−1791) historie gjennom Salieris minner som gammel pasient på psykiatrisk anstalt.

Selv om puristene har kritisert filmen for å være historisk upresis, har den hatt enorm betydning med sin fenomenale fremstilling av kunstnerisk genialitet, presentasjon av Mozart for nye lyttere og usedvanlig sterke drama med utgangspunkt i en verdensberømt historisk person. Etter å ha sett Tom Hulce tøyse og fjase, gråte og le så overbevisende i rollen som Mozart, er det rett og slett vanskelig å forestille seg komponisten på noen annen måte.

Det var ikke bare filmen og skuespillerne som opplevde oppmerksomhet og prisdryss etter lanseringen på 80-tallet. Også musikken ble mer berømt enn noen gang tidligere. Innspillingen med lydsporet fra filmen vant Grammy for beste klassiske plate og har solgt svimlende 6,5 millioner eksemplarer. I filmen klinger mange berømte Mozart-toner fra operaene Figaros bryllup og Don Giovanni, fra symfonier og pianokonserter og ikke minst fra Mozarts tårevåte og udødelige Rekviem – dødsmessen som spiller en helt sentral rolle i filmen og som ikke lar noen sitte uberørt igjen, særlig ikke når den klinger i denne sammenhengen.

Dette er et ‘must’ enten du har sett filmen hundre ganger før og vil ha en helt ny opplevelse eller rett og slett er nysgjerrig på Mozart eller klassisk musikk generelt.

Velkommen på filmkonsert med Oslo Filharmonien!

Konserten varer tre timer inkludert pause.

Amadeus Live er en Avex Classics International-produksjon.

Se også Film with Live Orchestra på Facebook.

(Tekst: Thomas Erma Møller; Foto: Amadeus © The Saul Zaentz Company/Warner Bros.)

Hva spilles

  • W.A. Mozart Fra filmen Amadeus

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 400 kr
Honnør
Student
Barn

Abonnement

Filmkonsert Amadeus

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt