Dampmaskiner og drømmebilder

Denne konserten ble spilt:

  1. Fiolinkonsert
  2. Steampunk Blizzard
  3. Bilder på en utstilling
  1. Santtu-Matias Rouvali dirigent
  2. Valeriy Sokolov fiolin

Musikk av svensk-amerikanske Daniel Nelson og russerne Pjotr Tjaikovskij og Modest Musorgskij.

Når Santtu-Matias Rouvali kommer for å dirigere Daniel Nelsons heftige Steampunk blizzard, kan du være sikker på at dampen oser ut av orkestermaskineriet og inn i øregangene. Den finske friskusen med det flagrende håret har dessuten tatt på seg å være guide i Musorgskijs Bilder på en utstilling, som i Ravels sprudlende orkestrering kommer ut av lerretet og inn i en fantastisk drømmeverden av klang. Dessuten blir det tid til å drømme seg bort når Valerij Sokolov er solist i Tsjaikovskijs vidunderlige fiolinkonsert.

I Daniel Nelsons (f. 1965) rykende ferske orkesterverk Steampunk blizzard (2016) har den svensk-amerikanske komponisten skapt et klingende uttrykk for 1800-tallets pulserende og fryktinngytende dampmaskiner. Tittelen er en referanse til science fiction − sjangeren i litteratur og film der slike mekaniske monstre gjerne spiller hovedrollen. Musikken puster og peser og damper i vei og skal ifølge notene spilles ‘med mekanisk presisjon.’ Verket ble bestilt og urfremført av Orchestre national d’Île de France og Enrique Mazzola.

Kontrasten kunne knapt vært større når Nelsons maskinmusikk settes opp mot Pjotr Iljitsj Tsjaikovskijs (1840−1893) Fiolinkonsert med sine fløyelsmyke melodier og glødende romantikk. Tsjaikovskij var melodienes mester og lar fiolinen synge en uavbrutt strøm av deilige og drømmende toneslynger. I den forrykende sistesatsen har han gitt musikken russisk farge med folkloristiske melodier og en rytmikk som etterligner dansen ’trepak’. Alt sammen bader i komponistens velklingende orkesterbehandling. Tsjaikovskijs Fiolinkonsert ble urfremført i Wien i 1881 med Adolph Brodsky som solist. Verket ble ingen umiddelbar suksess, men har senere tatt seg opp blant de aller mest populære fiolinkonsertene på repertoaret.

Modest Musorgskijs (1839−1881) Bilder fra en utstilling har både litt av Tsjaikovskijs lyriske melodiøsitet og litt av samme råskap som Nelsons nye verk. Da Musorgskijs pianosuite møtte Maurice Ravels orkestrering i 1922 oppstod et mesterverk som ble mer berømt enn det meste de to skapte hver for seg. Musorgskijs eiendommelige melodiske og harmoniske vendinger og magiske uttrykk gikk som hånd i hanske med Ravels uovertrufne klang- og orkestreringskunst.

Musorgskijs suite er en musikalsk parallell til 10 faktiske bilder av komponistens venn Viktor Hartmann. Mange av maleriene er gått tapt, men musikken avslører at spennet i motiver må ha vært stort, fra den mystiske og haltende ’gnomen’ via den arkaisk-orientalske magien i ’det gamle slottet’ og hysteriske dansen i ’de uklekkede kyllingers ballett’ til den massive ’Kievs store port’. Minst like berømt som bildesatsene, er den rytmisk uforutsigbare ’Promenaden’ som åpner verket og stadig vender tilbake for å illustrere vandringen mellom bildene.

I sin orkesterbehandling lar Ravel ofte de ulike instrumentenes klangfarger klinge fritt og uforstyrret, slik både franske og russiske komponister hadde for vane. Ved siden av de klanglige kontrastene kjennetegnes orkestreringen ved subtile klangkombinasjoner og utradisjonelle og virkningsfulle valg av instrumenter. Hør bare på den lange altsaksofonsoloen i ’det gamle slottet’ og den effektfulle bruken av slagverk verket i gjennom!

Musorgskijs pianosuite hadde verken blitt fremført eller utgitt da komponisten døde av alkoholisme i 1881, men komponistkollega Nikolaj Rimskij-Korsakov ryddet i manuskriptene og samlet sammen verket for utgivelse. Ravels orkestrering ble urfremført i Paris i 1922.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Valeriy Sokolov; Foto: Simon Fowler)

Billetter

  • Voksen: 100 - 470 kr
  • Honnør: 100 - 375 kr
  • Student: 100 - 235 kr
  • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset v/Lars Brusletto Sveen