Mozart Beethoven Munchmuseet

Kammermusikk av Mozart og Beethoven

Konserten har blitt spilt

Kammermusikk av Mozart og Beethoven

Hør musikere fra orkesteret spille musikk av Mozart og Beethoven, omgitt av Munchs malerier.

Wolfgang Amadeus Mozart skrev sine to første strykekvintetter som 16-åring etter å ha hørt Michael Haydns kvintetter. Siden gikk det nesten 15 år til han skrev nr. 3 i C-dur i 1787. Mozart skrev snart tre til, og disse fire siste strykekvintettene regnes blant den flotteste kammermusikken hans. Nr. 3 var til stor inspirasjon for Franz Schubert da han skrev sin berømte strykekvintett noen tiår senere.

Beethovens strykekvartett nr. 16 skulle bli det siste større verket han fullførte. Den er en av hans fem såkalte «sene strykekvartetter» som han skrev i 1825 og 1826, etter å ha holdt seg unna sjangeren i 15 år. Nr. 16 er den korteste og livligste av de sene kvartettene. I andresatsen leker for eksempel komponisten med skjeve rytmer så det nesten høres feil ut.

Den fjerde satsen heter «En vanskelig beslutning» og begynner alvorlig med toner som uttrykker et spørsmål Beethoven skrev inn i notene: «Muss es sein?» som kan oversettes «må det skje?» Hva som ligger i spørsmålet er åpent for fortolking, uansett besvares det med et kraftig «ja»: Resten av satsen er jublende energisk og komponisten skrev også over notene: «Es muss sein!» − en triumferende avslutning på en enestående komponistgjerning.

Gjennom sesongen kan du høre ulike kammerensembler bestående av orkesterets musikere. Konsertbilletten gir adgang til utstillingen på museet på konsertdagen.

OBS: Konserten begynner presis! Vær ute i god tid, senest 13.30, pga. sikkerhetskontroll ved inngangen på museet. Vesker/bager større enn et A4-ark må låses i skap i kjelleren. Mynt ikke nødvendig.

Hva spilles

  • Wolfgang Amadeus Mozart Strykekvintett nr. 3 i C-dur, K515
  • Ludwig van Beethoven Strykekvartett nr. 16 i F-dur, op. 135

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 kr
Honnør 150 kr
Student 100 kr
Barn 50 kr

Mozart Beethoven Munchmuseet

Konserten har blitt spilt