Pjotr Tsjaikovskij: Fiolinkonsert i D-durLytt

Janáček, Tsjaikovskij og Dvořak

Denne konserten ble spilt:

  1. Zárlivost
  2. Fiolinkonsert
  3. Symfoni nr. 7
  1. Thomas Søndergård dirigent
  2. Janine Jansen fiolin

Janine Jansen er en av vår tids aller fremste fiolinister. Etter stor suksess som Oslo-Filharmoniens solistprofil i 2013/14 er hun endelig tilbake. Thomas Søndergård har de siste årene hatt en imponerende utvikling som dirigent og har blitt en hyppig gjest i Oslo-Filharmonien.

Pjotr Tsjaikovskij (1840−1893) skrev sin fiolinkonsert i den sveitsiske byen Clarens i 1878, i tett samarbeid med den russiske fiolinisten Iosif Kotek. De spilte sammen en versjon av Éduard Lalos Symphonie espagnole, som hadde blitt urfremført i Paris i 1875. Det var først og fremst dette verket som inspirerte Tsjaikovskij til å skrive en fiolinkonsert selv.

Konserten fikk en trang fødsel: Tsjaikovskijs velgjører Nadesjda von Meck mislikte den, fiolinisten han tilegnet den til, Leopold Auer, syntes ikke den lå til rette for instrumentet, og etter urfremførelsen i Wien skrev kritikeren Eduard Hanslick et av musikkhistoriens mest infame slakt. Men Tsjaikovskij var blitt en etablert og populær komponist, og konserten etablerte seg raskt på orkesterrepertoaret, der den har vært siden.

Antonin Dvořak (1841−1904) begynte på sin Symfoni nr. 7 i desember 1884, også han inspirert av et nytt verk: Brahms’ tredje symfoni, som hadde blitt urfremført året før. Bestillingen kom fra London, der Dvořak nylig hadde gjort enorm suksess med sitt Stabat Mater, og hvor symfonien ble urfremført i 1885. Den syvende symfonien bærer preg både av komponistens engasjement for tsjekkisk kultur og av hans egen personlige kamp de foregående årene, da han blant annet hadde mistet sin mor.

(Foto: Janine Jansen © Sara Wilson, Decca)

Janine Jansen medvirker med velvillig tillatelse fra Decca Classics.

Janine Jansen spiller på en Stradivarius “Rivaz − Baron Gutmann”-fiolin lånt ut av Dextra Musica. Fiolinen ble laget av Antonio Stradivari i 1707 i Cremona, Italia.

Billetter

  • Voksen: 100 - 470 kr
  • Honnør: 100 - 375 kr
  • Student: 100 - 235 kr
  • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Kl. 18.30 i Glasshuset