Prokofjev Elgar Petrenko Vondráček

Variasjoner av Elgar og Rachmaninoff

Konserten har blitt spilt

Variasjoner av Elgar og Rachmaninoff

Den tsjekkiske pianisten Lukáš Vondráček er solist i et av Sergej Rachmaninoffs mest populære verk: Rapsodi over et tema av Paganini.

Mens samtidens Russland var preget av krig og revolusjon, skrev Sergej Prokofjev i 1916 og 1917 sin lyse og nostalgiske Symfoni nr. 1 i en liten landsby i nærheten av St. Petersburg. Han hentet inspirasjon fra Joseph Haydns symfonier, men hans eget særpreg skinner tydelig gjennom.

Den tjuefjerde og siste av Niccolo Paganinis capricer for solo fiolin har inspirert mange komponister til å lage variasjoner over hovedtemaet. Sergej Rachmaninoffs urfremførte selv sin versjon med til sammen 24 variasjoner i 1934, og den ble umiddelbart en suksess.

Høsten 1898 kom den 41 år gamle komponisten Edward Elgar hjem etter en lang, uinspirerende dag med undervisning. Etter middag og en sigar satte han seg ved pianoet og begynte å improvisere. Kona Alice falt for et av temaene han brukte, og komponisten moret seg med å spille temaet ut fra personligheten til ulike familiemedlemmer og venner. De ferdige satsene fikk disse personenes initialer som titler.

Enigmavariasjonene ble urfremført i London i 1899 og bidro sterkt til at Elgar etablerte seg som en komponist på høyt internasjonalt nivå. Tittelen henspiller på en musikalsk gåte komponisten refererte til ved flere anledninger: om et annet, hemmelig tema som alle variasjonene forholder seg til. Elgar avslørte aldri hvilket tema det var.

Helge Sundes slagverkkonsert stod opprinnelig på programmet, men er utsatt på ubestemt tid.

Hva spilles

  • Sergej Prokofjev Symfoni nr. 1
  • Sergej Rachmaninoff Rapsodi over et tema av Paganini
  • Edward Elgar Enigmavariasjoner

Varighet

Medvirkende

Bak notene

Med Vasily Petrenko i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 100 - 470 kr
Honnør 100 - 375 kr
Student 100 - 235 kr
Barn 100 kr

Prokofjev Elgar Petrenko Vondráček

Konserten har blitt spilt