Snæbjörnsdóttir O’Rourke Miller Torvund

Åpningskonsert Only Connect

Sentralen

Øyvind Torvund er en av komponistene Oslo-Filharmonien spiller musikk av under Only Connect-festivalen.

Øyvind Torvund © Vegar Valde

Åpningskonsert Only Connect

Oslo-Filharmonien åpner nyMusikks årlige lydfestival Only Connect på Sentralen under ledelse av dirigent Ilan Volkov.

Den islandske komponisten Bergrún Snæbjörnsdóttir (f. 1987) har studert under Fred Frith og John Bischoff ved Mills College i Oakland, California. Hun har bl.a. jobbet med Björk og Sigur Rós og er medlem av komponistkollektivet S.L.Á.T.U.R. Partituret i Esoteric Mass er en serie med bevegelige prikker og sirkler som projiseres på gulvet i et mørklagt rom, lik atomer som virvler rundt en partikkelakselerator.

Amerikanske Jim O’Rourke (f. 1969) er en sjelden multikunstner. Siden slutten av åttitallet har han vært aktiv innen elektroakustisk eksperimentering, fri improvisasjon, filmmusikk og støy. Han stod sentralt i musikkmiljøet i Chicago på 90-tallet hvor han virket som musiker (Gastr Del Sol, Brise-Glace, solo) og plateprodusent før han ble med i avantrockbandet Sonic Youth. I 2000 flyttet han til Tokyo hvor han for tiden bor og arbeider.

Om sitt nye, elektroakustiske orkesterstykke Come Back Soon forteller han at han så for seg et bilde av et slags vannskadet partitur da han begynte å skrive på verket: «Falmede notater, flekkete sekvenser med en hvit, spøkelsesaktig hinne over det hele. Jeg hadde lyst til å fremkalle noe halvveis glemt, fylle inn hull i hukommelsen tæret bort av vær og tid».

Komposisjonene til kanadiske Cassandra Miller (f. 1976) er nærgående undersøkelser av mikroskopiske partikler og teksturer. Samtidig har musikken hennes alltid preg av noe uventet og surrealistisk.

I A Large House (2009) skaper orkesterfiolinene en intens virvel av gyngende, bølgelignende bevegelser. «Arbeidet med stykket ga meg følelsen av å være en arkitekt. Det er formet som et åpent rom, holdt oppe av enorme søyler. Det gir assosiasjoner til noe stasjonært og ubevegelig, som om det er jordet. Kanskje vil stykket gi lytteren en opplevelse av gjenklang, som om vi befinner oss et sted med høyt under under taket». Miller har skrevet Musikk for bl.a. Quatuor Bozzini, pianist Philip Thomas og EXAUDI Vocal Ensemble.

Komponist Øyvind Torvund (f. 1976) tar i bruk material fra bl.a. film, gjenbrukte kassettopptak, dyrelyder og projiserte bilder for å koble et medium til et annet og skape nye, kontrastfylte overganger. Melodiske temaer møter konseptuelle ideer, akustisk kammermusikk og lyder frambrakt av lo-fi elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter.

Sweet Pieces er en urovekkende og underlig vakker dialog mellom Debussys fløyelsaktige harmoniske lyduniverser, Messiaen og Burt Bacharach-aktig orkestrering, rå slagverkstøy og 70-talls synthesizer-musikk. Torvunds musikk er tidligere fremført på bl.a. Donaueschingen Musiktage, Maertz Musik, Issue Project Room og Huddersfield.

Tekstene er hentet fra Only Connects festivalprogram.

Kjøp festivalpass Only Connect: Festivalpass

Kjøp fredagspass Only Connect: Fredagspass

Se festivalprogram: Only Connect

Les mer om festivalen: Oslo-Filharmonien debuterer på Sentralen

Hva spilles

  • ​Bergrún Snæbjörnsdóttir Esoteric Mass
  • Jim O’Rourke Come Back Soon
  • Cassandra Miller A Large House
  • Øyvind Torvund Sweet Pieces (urpremiere)

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen
Honnør
Student
Barn

Snæbjörnsdóttir O’Rourke Miller Torvund

Sentralen