Oslo-Filharmonien debuterer på Sentralen

Only Connect, nyMusikks årlige lydfestival, finner i år sted på Oslos nyåpnede kulturhus Sentralen 20.-21. mai, og byr blant annet på trippelt brassband og døde språk − og konsert med Oslo-Filharmonien.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Ilan Volkov © Simon Butterworth

Only Connect er i år et samarbeid med den internasjonale musikkfestivalen Tectonics, der dirigenten og fiolinisten Ilan Volkov er kunstnerisk leder. Det er også han som skal dirigere konserten med Oslo-Filharmonien. Volkov er kjent for sin frie holdning til å kombinere ulike sjangre innen nye musikkuttrykk, som kunstmusikk, elektronika, jazz og improvisasjon.

− Oslo-Filharmonien er et fantastisk orkester, og jeg har vært så heldig å få jobbe med dem to ganger tidligere, sier Ilan Volkov i et intervju i festivalprogrammet.

− Jeg er spent på å få dem ut av egen konserthall og inn i en annen akustikk og atmosfære. Verkene vi har valgt til prosjektet er i en helt egen klasse.

Orkesteret skal spille musikk av islandske Bergrún Snæbjørnsdottir, amerikanske Jim O'Rourke, kanadiske Cassandra Miller og norske Øyvind Torvund.

Les mer om musikken og kjøp billett/festivalpass: Åpningskonsert Only Connect

Øyvind Torvund er en av komponistene Oslo-Filharmonien spiller musikk av under Only Connect-festivalen.

Øyvind Torvund © Vegar Valde

Vil lage nye forbindelser mellom musikalske "kontinenter"

Alle konsertene under festivalen finner sted på Sentralen, og spennet i uttrykksformer er stort, fra Hild Sofie Tafjords overdådige Mural II for tre brassband til de neddempede pianostykkene til etiopiske Emahoy Tsegué-Mariam Guebrù − begge er norgespremierer. Publikum kan også få med seg dyrejoik av Ánde Somby, Espen Sommer Eides performance Dead Language Poetry og konserter med ensembler som Ensemble neoN og asimisimasa.

Sammensetningen av programmet er inspirert av hvordan jordens overflate er blitt formet, forklarer nyMusikks kunstneriske leder Anne Hilde Neset i festivalprogrammet:

"Kontinentalplatenes bevegelser har formet klodens topografi over milliarder år. Musikkens kontinenter − eller tradisjoner − er på samme måte i evig driv: de løsner, driver fra hverandre og kolliderer på nytt. ... Både Tectonics og Only Connect har som felles mål å lage nye forbindelser mellom musikalske kontinenter, uforske nye metoder og initiere nye lyder."

Les mer om Only Connect: http://nymusikk.no/no/hva-skjer/only-connect-2016