Musikkens univers

Hva er lyd, og når blir lyd til musikk? Kan alle lyder kalles musikk? Og, hvordan høres egentlig musikken ut i verdensrommet? Velkommen til Musikkens univers!

Bård Gundersen (gundersenogmeg

Sammen med fysiker Andreas Wahl drar vi på en musikalsk-vitenskapelig reise fra tidenes begynnelse og frem til i dag, fra konsertsalen og ut i universet. Andreas Wahl og Oslo-Filharmonien har laget en utforskende konsert om lyd, luft, universet og vårt eget øre. Hva skjer i det indre øret når vi lytter? Kan man se lydbølger? Konserten gir deg et fascinerende innblikk i sammenhengene mellom musikk og naturfag.

Dette er en digital konsert laget i samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Oslo.

MUSIKKEN SOM SPILLES:

Her har du en Spotify spilleliste

Her er en liste som er lenket til YouTube:
Richard Strauss: Also Sprach Zarathustra - åpning
Michail Glinka: Fra Ruslan og Ludmilla - Ouverture
Alfred Newman: 20th Century Fox Fanfare
Igor Stravinsky: Fra Ildfuglen - Danse infernale du roi Kastchei
Johann Sebastian Bach: Suite nr. 3: Air
Anton von Webern: Fem orkesterstykker, op. 10, 1.sats
Krzysztof Penderecki: Threnos, for Hiroshimas Ofre, Åpningen
Sergej Prokofjev: Symfoni nr.1, 1.sats
John Williams: Flying, fra E.T.

PS: Det er ikke Oslo-filharmonien som spiller på alle disse lytte-eksemplene.

Oslo-filharmonien er Norges nasjonalorkester med 108 musikere. Orkesteret ble stiftet i 1919 og har spilt skolekonserter siden 1921! Vi spiller årlig ca. 60-70 konserter i Oslo, hovedsakelig i Oslo Konserthus. Orkestret spiller veldig variert musikk og drar også på turneer i inn- og utland. På Musikkens univers er det Ingar Bergby som er dirigent.

Andreas Wahl er fysiker, vitenskapsformidler og programleder. Andreas har jobbet med TV-serien "Med livet som innsats" (NRK), opplyst folket gjennom "Folkeopplysningen" (NRK), skrevet fire populærvitenskapelige bøker, ett læreverk i naturfag (NOVA, CappelenDamm) og vunnet norgesmesterskapet i morellsteinspytting fire ganger (lengste rekord: 13.06 meter) I tillegg har Andreas turnert landet med ulike vitenshow, til glede for både store og små. Høsten 2020 vant han "Skal vi danse", så han er også en danseløve.

Foto Bård Gundersen (gundersenogmeg

TIL LÆRER.

Lærerside med fasit
På lærersiden finner du også lenke til både oppgaver og faktasider.

Denne konserten er utarbeidet med tanke på 5. trinn i grunnskolen. Den passer heldigvis for mange, mange flere. Prøv den gjerne ut selv om du underviser på et annet trinn, jobber i kulturskolen, er dirigent i korps/orkester eller liknende. Konserten kan også nytes som en ren konsertopplevelse, uten at dere gjør oppgavene.

Har du spørsmål eller tips? Ta kontakt på ungarena(at) ofo.no

Dette er en flerkameraproduksjon gjort i Oslo Konserthus vår 2021.
Bilderegi: Trippel-M Levende Bilder.

Den kulturelle skolesekken (Dks) er en nasjonal ordning som sørger for at alle skoleelever i Norge får oppleve profesjonell kunst og kultur hvert år. Dks ble opprettet for 20 år siden og er unik i verdenssammenheng. Gjennom ordningen får elevene mulighet til å oppleve, gjøre seg kjent med og utvikle forståelse for profesjonelle kunst- og kulturuttrykk.