Her er vinnerne av Ung solist-konkurransen

Fire unge musikere er kåret til vinnere av solistkonkurransen Ung solist, og skal spille med Oslo-Filharmonien 19. juni!

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Disse fire musikerne er vinnere av Ung solist: Akane Tominaga (marimba), Marcus Michelin (cello), Birgitta Oftestad (cello) og Ludvig Gudim (fiolin).

Fra venstre: Akane Tominaga (Foto: Dagfinn Theodor Holte), Marcus Michelin (Foto: Miryam Mchati), Birgitta Oftestad (Foto: Joakim S. Enger), Ludvig Gudim (Foto: Jiyang Chen

Oslo-Filharmonien og Senter for talentutvikling arrangerer denne våren konkurransen Ung solist, hvor vinnere får mulighet til å opptre som solist med Oslo-Filharmonien. 117 deltakere i alderen 12-25 år har sendt inn sine bidrag.

Les mer om konkurransen: Ung solist − konkurranse for musikere under 25 år

19. juni blir det konsert i Oslo Konserthus, der samtlige fire vinnere opptrer som solister med Oslo-Filharmonien.

Her kan du lese om vinnerne av Ung solist:

Akane Tominaga, marimba

Akane Tominaga (23) kommer fra Japan og studerer slagverk ved Universitetet i Stavanger, der hun også har spilt som vikar i Stavanger Symfoniorkester. På konserten 19. juni skal hun spille Prism Rhapsody av Keiko Abe.

– Siden pandemien begynte, har jeg prøvd å holde meg motivert og håpet at jeg snart kunne opptre foran et publikum igjen, sier Akane Tominaga.

– Jeg er spent på å høre lyden av Oslo-Filharmonien live, og når jeg nå skal opptre med dem som solist, føler jeg at en av drømmene mine blir oppfylt.

Akane Tominaga, marimba.

Foto Dagfinn Theodor Holte

Birgitta Oftestad, cello

Birgitta Oftestad (19) kommer fra Oslo og har vært solist med flere orkestre både i Norge og i utlandet. På konserten 19. juni skal hun spille andre sats fra Sergej Prokofjevs Sinfonia Concertante.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å være solist med Oslo-Flharmonien, så da jeg så konkurransen fikk jeg veldig lyst til å søke, forteller Birgitta Oftestad.

– Jeg tenkte ikke så mye over det da jeg sendte inn, men så fikk jeg et sinnsykt kick og satte i gang med å øve. Nå gleder jeg meg veldig! Jeg har sittet i salen og sett på orkesteret siden jeg var liten, så det at jeg skal være solist med dem er jo bare så stas!

Cellist Birgitta Oftestad.

Foto Joakim S. Enger.

Ludvig Gudim, fiolin

Ludvig Gudim (22) har vært innom Oslo-Filharmonien tidligere, blant annet som solist på sommerkonsert på Myraløkka og som gjestekonsertmester. På konserten 19. juni skal han spille Max Bruchs Fiolinkonsert nr. 1.

– Den viktigste motivasjonsfaktoren min er å ha et mål å jobbe mot, forteller Ludvig Gudim.

– Under pandemien har jeg prøvd å finne nye måter å sette mål på, men ingenting kan måle seg mot et helt konkret mål som en konsert eller innspilling. Så denne konkurransen har vært veldig viktig for motivasjonen! Jeg gleder meg utrolig mye til å få muligheten til å stå på den samme scenen jeg drømte om å stå på som liten.

Fiolinist Ludvig Gudim.

Foto Jiyang Chen.

Marcus Michelin, cello

Marcus Michelin (22) kommer fra Norrköping i Sverige og studerer for tiden ved Norges Musikkhøgskole. På konserten 19. juni skal han spille første sats fra Sergej Prokofjevs Sinfonia Concertante.

– Konkurransen har betydd mye for motivasjonen min de to siste månedene, sier Marcus Michelin.

– Som klassisk musiker bruker en mye tid på å lære repertoar skrevet for sitt eget instrument og orkester, men av åpenbare grunner får en sjelden mulighet til å faktisk spille musikken slik den er ment å høres – i hvert fall med et orkester på Oslo-Filharmoniens nivå! Det jeg gleder meg mest til med konserten er å spille med symfoniorkester, som inneholder et så utrolig mye bredere lydspekter enn et piano noen gang kan oppnå.

Cellist Marcus Michelin.

Foto Miryam Mchati

– Har inntrykk av at konkurransen traff en nerve

Juryen som har valgt ut vinnerne, består av Oslo-Filharmoniens musikere Elise Båtnes (fiolin), Tom Ottar Andreassen (fløyte) og Eirik Devold (trombone), og orkesterets kunstneriske plansjef Alex Taylor.

– For oss som holder til i Oslo, er det inspirerende å bli litt kjent med de mange dyktige unge musikerne som bor i andre deler av landet, sier juryens leder Alex Taylor.

– Det har ellers vært fantastisk å se hvilken utrolig innsats de unge musikerne har lagt ned, både i øvingen, samarbeid med akkompagnatører, produksjon av videoopptak og så videre. Vi har inntrykk av at konkurransen traff en nerve hos de unge musikerne, og at det har betydd mye for mange å ha noe å sikte mot.