Klar for å "gønne på" med Ung Filharmoni

Hornistene Inger Besserudhagen og Lovise Håpnes.

Inger Besserudhagen og Lovise Håpnes spiller begge horn og jobber sammen under årets Ung Filharmoni, Inger som instruktør og Lovise som deltaker i orkesteret.

− Jeg har lært å stole mer på meg selv, sier hornist Lovise Håpnes om sin første uke i Ung Filharmoni.

− Jeg gleder meg veldig til konsertene − til å spille de store hornpartiene, og til å se om publikum synes det er kult! sier Lovise Håpnes (20) fra Trondheim, en av hornistene som spiller Gustav Mahlers Symfoni nr. 1 med Ung Filharmoni denne uka.

Prosjektorkesteret Ung Filharmoni, som er en del av talentprogrammet Crescendo, møtes i disse dager til sin fjerde sesong. 

Orkesteret spiller konserter i Universitetets Aula i Oslo 25. juni og på Beitostølen og 26. juni, og 3. oktober slår Ung Filharmoni seg sammen med Oslo-Filharmonien for å holde konsert i Oslo Konserthus.

− Jeg tror Mahler likte horn

Lovise Håpnes går til daglig på Norges Musikkhøgskole, og er med i Ung Filharmoni for første gang. Med Mahlers første symfoni på programmet blir det mange flotte partier å spille for horngruppa:

− Jeg tror Mahler likte horn, for de er masse å gjøre for horngruppa. Vi er åtte horn som spiller, og mot slutten av symfonien skal vi til og med reise oss, det står i notene at vi skal gjøre det. Det har jeg ikke vært med på i orkestersammenheng tidligere.

Lovises mentor i horngruppa er Inger Besserudhagen, som til daglig er Oslo-Filharmoniens solohornist.

− Det er veldig inspirerende å jobbe med Inger. Hun legger øvelsene godt til rette slik at vi kan gjøre det best mulig. Det virker som om hun bryr seg, og er blitt glad i oss!

Økt selvtillit er noe av det viktigste Lovise tar med seg fra samlingen:

− Jeg har lært å stole mer på meg selv. Det har blitt snakket mye om å "gønne på", å spille og stole på at en får det til.

− Denne uka gir ekstra energi

Inger Besserudhagen setter også stor pris på arbeidet med Lovise:

− Hun er positiv og interessert, tar til seg lærdommen og viser at hun virkelig vil gjøre en god jobb for helheten.

Med rundt åtti ungdommer i orkesteret blir det en særegen atmosfære i Ung Filhamoni:

− Denne uka gir ekstra energi. Det er en annen temperatur mellom disse unge musikerne enn jeg er vant til ellers.

Hun gleder seg også over å kunne forberede de unge hornistene på en mulig fremtid som profesjonell musiker:

− Jeg er veldig glad i jobben min, og synes det er svært meningsfylt å få være med på å forme neste generasjon orkestermusikere. Det er en unik situasjon å kunne komme med inside-tips som vi vet funker på jobb.