− Jeg oppdaget hvor fantastiske disse stykkene er

Latviere er sterke, men ikke arrogante, sier fiolinist Baiba Skride. Denne uka spiller hun Sibelius-stykker med Oslo-Filharmonien.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Fiolinist Baiba Skride under prøvene til ukas konsert med Oslo-Filharmonien og dirigent John Storgårds. (Foto: Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien)

Jean Sibelius' fiolinkonsert er et av de mest spilte verkene i sin sjanger, men Seks humoresker og To serenader, som står på denne ukas program, spilles langt sjeldnere.

− Humoreskene spilles nesten aldri som en helhet, vanligvis bare én eller to, forklarer Baiba Skride.

− Jeg har bare gjort dem noen få ganger tidligere, på min aller første internasjonale turné, sammen med Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Det var slik jeg ble kjent med dem, og jeg oppdaget hvor fantastiske disse små stykkene er. Hele essensen av Sibelius er i dem, de er svært overraskende og fascinerende. Hver humoreske har en helt egenartet karakter, og alle er svært interessante. Nummer fire er nesten som en drøm, du kan knapt føle rytmen, det er som en fantasi om et eller annet. Serenadene spilte jeg inn sammen med Tampere-filharmonien for et par år siden, det var også veldig gøy.

Les mer og kjøp billetter: Sibelius og Nørgård

− Vi er jordnære folk

Baiba Skride ble født i Latvias hovedstad Riga, der hun vokste opp i en musikalsk familie med to søstre som også er musikere i dag. Flere unge latviske musikere har oppnådd internasjonal suksess de siste årene, som dirigenten Andris Nelsons og sangerne Kristīne Opolais og Elīna Garanča − i fotsporene til eldre stjerner som Mariss Jansons, Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigent, og fiolinisten Gidon Kremer.

− Latviere er generelt svært stolte av alle som klarer å sette Latvia på kartet. Når vi leser at våre mest berømte musikere opptrer på de viktigste scenene, er det veldig spennende. Musikk er sammen med kunst trolig den viktigste eksportvaren vi har.

Hun synes det er visse fellestrekk mellom latvierne:

− Jeg synes de fleste latviere er veldig sterke, men ikke arrogante. Hvis du ser Andris Nelsons dirigere, og ham kjenner jeg svært godt, vil du se mye styrke, kunnskap og lidenskap, men ikke et fnugg av arroganse. Vi er jordnære folk, men samtidig svært følsomme.

− Du må bare oppleve det!

Musikk er veldig viktig for latviere, sier Baiba:

− Først og fremst er vi stolte av vår rike folkemusikalske arv med tusenvis av folkesanger, både av musikken og tekstene. Jeg tror det er på grunn av at sang er en så viktig del av latvisk kultur, at folk generelt er svært musikalske. Vi føler en særegen samhørighet i forbindelse med musikken og særlig visse arrangement − og fordi landet har vært ufritt i mesteparten av sin historie.

For nordmenn som vurderer å dra til Latvia på ferie, har hun er sterk anbefaling:

− Hvert femte år finner det sted en utrolig korfestival, for det meste med latviske kor. På avslutningskonserten under den hittil siste festivalen i 2013, var 17.000 sangere samlet. Det er så unikt og fantastisk at det er vanskelig å beskrive. Du må bare oppleve det!