− Veldig skummelt og veldig, veldig gøy

Søndag er Oda Holt Günther fiolinsolist med Oslo-Filharmonien på Myraløkka. Der skal hun blant annet spille mormors favorittsang.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Oda Holt Günther øver med Oslo-Filharmonien til søndagens konsert på Myraløkka. (Foto: Fred-Olav Vatne)

Oslo-Filharmoniens friluftskonsert på Myraløkka er en av forsommerens folkefester i Oslo. Blant årets solister er den 18 år gamle fiolinisten Oda Holt Günther fra Kråkstad i Ski.

− Det var veldig skummelt og veldig, veldig gøy! sier Oda like etter første orkesterprøve med Oslo-Filharmonien torsdag ettermiddag.

Hun skal spille to stykker med orkesteret på søndag: Det virtuose shownummeret Zigeunerweisen av Pablo de Sarasate og Ole Bulls perle Seterjentens søndag.

− Zigeunerweisen har jeg spilt veldig mye etter at jeg fikk i oppdrag å spille det på en festival i fjor. Da jeg ble spurt om å spille det her, gikk jeg fra å være litt lei av det til å bli superinspirert. Seterjentens søndag har jeg spilt masse i lokale sammenhenger, og det er favorittsangen til mormor. Så jeg ble veldig glad da de ville ha akkurat den!

Oda Holt Günther er elev ved Edvard Munch vgs. i Oslo, og er tilknyttet Barratt Due Musikkinstitutt med Alf Richard og Henning Kraggerud som lærere. (Foto: Fred-Olav Vatne)

Konsertmester for Ung Filharmoni

Søndag kveld begynner et nytt viktig oppdrag for Oda når hun skal være konsertmester for prosjektorkesteret Ung Filharmoni, som holder konsert sammen med Oslo-Filharmonien i oktober

− Det blir også veldig gøy. Jeg kjenner så å si alle i det orkesteret kjempegodt. Å spille fin musikk i symfoniorkester med gode venner er noe av det morsomste jeg gjør. Det blir annerledes enn å være solist, jeg har ansvaret for en hel gruppe og på en måte for orkesteret. Men begge roller handler om å lede.

Det har skjedd mye på kort tid for fiolinisten siden forrige runde med Ung Filharmoni:

− I fjor øvde jeg mye, men gjorde ikke så mye annet. Etter at jeg var med på Ungdommens Musikkmesterskap i vinter, fikk jeg plutselig en hel del oppdrag. Jeg har blant annet spilt Vinteren av Vivaldi med KORK. For et halvt år siden ville jeg aldri ha trodd at våren skulle bli slik som dette!

I fremtiden håper Oda det også blir rikelig med tid til å spille i strykekvartett:

− Jeg spiller mye i kvartett, og det synes jeg er den aller morsomste besetningen. Du er på en måte solist, men det er så mye mer; man jobber sammen og er gode venner. Å jobbe som musiker i en kvartett eller i et orkester hadde vært spennende. Å reise rundt alene som solist kan nok være utfordrende og ensomt, men alt kan skje − å være solist med orkester er i hvert fall helt utrolig!