Skrev klaverkonsert basert på Liberace

Jan Erik Mikalsen hentet inspirasjon til sin nye klaverkonsert hos den legendariske pianisten og entertaineren Liberace.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Jan Erik Mikalsen har det hektisk om dagen: Sist uke ble albumet Saan med hans orkesterverk gitt ut, og fredag kveld urfremføres hans nye klaverkonsert Just For You av Oslo-Filharmonien, solist Ellen Ugelvik og dirigent Lars Erik ter Jung. 

− Jeg har vært fascinert av Liberace veldig lenge og har ønsket å skrive dette verket i mange, mange år, sier Jan Erik Mikalsen noen timer før urfremførelsen på Sentralen i Oslo.

Władziu Valentino Liberace (1919−1987) var i sin storhetstid på 1960- og 1970-tallet den mesttjenende artisten i verden. Han begynte karrieren som "seriøs" konsertpianist, men utviklet etter hvert en særegen stil med enorm kommersiell appell.

− Det er Liberace som er rammen for konserten. Det begynte som en hyllest, men utviklet seg etter hvert til et dypdykk i hva som er god og dårlig smak. Hvem definerer hva som er god eller dårlig musikk? I dag kan det synes som om alt handler om hvor mye penger musikerne tjener på en låt. På Liberaces tid ble musikken hans derimot avfeid som dårlig smak. I klaverkonserten setter jeg spørsmålstegn ved dette. 

Også Liberaces uvanlige livshistorie har gjort inntrykk på komponisten og satt sitt preg på konserten:

− Jo mer jeg satte meg inn i Liberaces liv, desto mer handlet også verket om mellommenneskelige forhold og tragiske skjebner, særlig forholdet til den langt yngre Scott Thorson. Liberace holdt skjult at han var homofil, og det var uansett ikke mulig å gifte seg med Thorson. Han prøvde å adoptere ham og fikk ham til å gjennomgå kirurgi for å ligne mer på Liberace selv. Thorson ble i ettertid avhengig av smertestillende, og i dag har han kreft og soner en langvarig fengselsdom.

Bruker tre av Liberaces låter

Publikum får også høre bruddstykker fra Liberaces repertoar i klaverkonserten:

− Jeg setter min egen harmonikk sammen med tre av de mest berømte sangene til Liberace. Tittelen på klaverkonserten er hentet fra sangen For You, en Sinatra-klassiker som Liberace merkelig nok fremførte som en kjærlighetssang til sin mor. When Liberace Winks At Me spiller på hans TV-tekke og hans berømte triks med å blunke til kamera. I'll Be Seeing You brukte han gjerne som avslutningsnummer. 

Det er bare noen måneder siden forrige gang Oslo-Filharmonien urfremførte et verk av Jan Erik Mikalsen: I januar spilte orkesteret Saan sammen med ensemblet Poing og dirigent Han-Na Chang i Oslo Konserthus. Saan er ett av tre verk på det nye albumet med samme tittel som kom ut på platemerket Aurora sist uke. Der kan du også høre Parts II fra 2010 og Songr fra 2014, som ble spilt inn av Kringkastingsorkestret og dirigent Miguel Harth-Bedoya.