Mikalsen og Musorgskij

Denne konserten ble spilt:

 1. Ouverture til Ruslan og Ludmila
 2. Saan for Poing og orkester
 3. Bilder fra en utstilling
 1. Han-Na Chang dirigent
 2. Poing
 3. Rolf-Erik Nystrøm saksofon
 4. Frode Haltli akkordeon
 5. Håkon Thelin kontrabass

Oslo-Filharmonien og trioen Poing urfremfører Jan Erik Mikalsens nye verk Saan.

Jan Erik Mikalsens (f. 1979) musikk har de siste årene vakt oppsikt både i Norge og internasjonalt. I 2015 mottok han hovedprisen under den tradisjonsrike komponistmønstringen International Rostrum of Composers med verket Songr for orkester.

Mikalsens nye verk Saan er skrevet for og blir urfremført av Oslo-Filharmonien og musikkgruppa Poing, som består av saksofonist Rolf-Erik Nystrøm, akkordeonist Frode Haltli og kontrabassist Håkon Thelin. Dirigent er sørkoreanske Han-Na Chang, påtroppende sjefdirigent i Trondheim Symfoniorkester.

Sommeren 1873 døde den russiske arkitekten og kunstneren Viktor Hartmann bare 39 år gammel. Modest Musorgskij (1839−1881) var en av mange kunstnervenner som sørget dypt over tapet. Vinteren 1874 ble det arrangert en stor utstilling i St. Petersburg med rundt 400 av Hartmanns arbeider, og Musorgskij bidro med bilder fra sin egen samling.

Oppglødd over inntrykkene fra utstillingen skrev Musorgskij klaversyklusen Bilder fra en utstilling i løpet av 20 dager i juni 1874. Musikken beskriver en imaginær vandring blant Hartmanns bilder og stykkene har fått titler etter enkeltbilder. Først i 1886, fem år etter Musorgskijs død, ble verket utgitt. En rekke komponister har orkestrert deler av eller hele syklusen, men det er Maurice Ravels mesterlige orkesterversjon fra 1922 som brukes mest i dag.

Norsk Komponistforening lanserer offisielt sitt 100-årsjubileum på denne konserten. Dette er den andre av tre konserter med Oslo-Filharmonien i januar som inngår i åpningen av foreningens jubileum.

(Foto av Poing: Geir Dokken. Fra venstre: Frode Haltli, Håkon Thelin og Rolf-Erik Nystrøm)

Billetter

 • Voksen: 100 - 470 kr
 • Honnør: 100 - 375 kr
 • Student: 100 - 235 kr
 • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

Kl. 18.30 i Glasshuset v/Bjørn Morten Christophersen