Spiller med og spilles av Oslo-Filharmonien

Torsdag kveld står Michael Grolid (19) for to viktige bidrag til Oslo-Filharmoniens konsert: Han har komponert orkesterstykket som innleder konserten, og er bratsjist på første pult i orkesteret.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Michael Grolid fra Ås er et av Norges største musikktalenter både som utøver og komponist.

Foto Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Michael Grolid fikk oppført sin første kammeropera allerede som 12-åring, men de siste par årene har han fått mange nye lyttere: Våren 2015 urfremførte han sin egen bratsjkonsert med Bergen Filharmoniske Orkester, og i Virtuos-finalen i mars i år fikk han publikumsprisen med en sats fra samme konsert.

Denne uka er Michael en av rundt 80 unge musikere i prosjektorkesteret Ung Filharmoni som spiller Prokofjevs femte symfoni sammen med Oslo-Filharmonien. Han er allerede godkjent som vikar i Oslo-Filharmonien og har spilt med orkesteret før, men kvelden blir unik også på en annen måte: orkesteret skal urfremføre hans orkesterstykke Fanfare.

– Det blir utrolig spennende å kunne sitte i salen og oppleve sitt eget verk, sier Michael Grolid noen timer før konserten.

– Jeg tror det blir første gangen jeg får opplevd musikken min slik, jeg bruker alltid å spille med. Nå kan jeg få med meg helheten.

– Det haster mest å lære å spille

Det er ikke mange forunt å få musikken sin spilt av profesjonelle orkestre i så ung alder. Komponeringen er like fullt et klart andrevalg på Michael Grolids musikalske prioriteringsliste:

– Nå spiller jeg mest, og så komponerer jeg ved siden av. Det haster mest å lære å spille et instrument, det må gjøres nå. Komponering kan man spare til senere, når man har opplevd mer av livet, smiler han.

Men det blir tid til noen komposisjonsprosjekter fremover også:

– Jeg skriver et stykke for Nordnorsk Symfoniorkester, et tre minutters stykke for strykeorkester. Og så jobber jeg med en fiolinkonsert, mest for moro skyld. Det er en vennetjeneste for Guro Kleven Hagen, så får vi se om hun vil spille den!

Konserten sendes direkte på den franske internasjonale tv-kanalen Mezzo/Mezzo Live HD, og sendes senere på Hovedscenen i NRK2.