Klaus Mäkelä tildeles Sibeliusprisen 2022

Sibelius-selskapet i Norge har tildelt Sibeliusprisen 2022 den finske dirigenten Klaus Mäkelä. Mäkelä mottar prisen under Oslo-filharmoniens konsert i Oslo Konserthus 4. november.

Skrevet av John-Halvdan Halvorsen

Sjefdirigent i Oslo-filharmonien, Klaus Mäkelä.

Foto Marco Borggreve

Klaus Mäkelä regnes i dag som en av verdens mest ettertraktede dirigenter. Fra starten av sitt samarbeid med Oslo-filharmonien har Mäkelä vist en tydelig programprofil ikke minst med sin åpenbare interesse for samtidsmusikk. En rekke finske og norske samtidsverk har blitt fremført under hans ledelse de siste sesongene. Med Oslo-filharmonien har han spilt inn samtlige symfonier av Sibelius, som i 2022 ble utgitt på det prestisjetunge plateselskapet Decca og har fått en enestående internasjonal mottagelse.

Våren 2022 har Mäkelä sammen med Oslo-filharmonien fremført samtlige symfonier av Sibelius som residensorkester i henholdsvis Wiener Konzerthaus og Hamburg Elbphilharmonie i tillegg til konserter i Paris Philharmonie og i Barbican i London. Med dette Sibeliusprosjektet styrkes Oslo-filharmonien med Klaus Mäkelä, sin posisjon som en toneangivende aktør på det internasjonale markedet.

«I kraft av Klaus Mäkeläs engasjement i Oslo har det oppstått et enestående finsk-norsk samarbeid som så åpenbart knytter våre to land sterkere sammen på musikkfeltet. Mäkelä er en sterk formidler av musikk fra vår samtid, fornyer det klassiske repertoaret, og ikke minst bidrar til en øket internasjonal interesse for finsk-norsk musikkliv», sier Stephan Barratt-Due, styreleder for Sibelius-selskapet i Norge.

I tillegg til sitt engasjement som sjefdirigent for Oslo-filharmonien, er Mäkelä kunstnerisk rådgiver for Orchestre de Paris, og fra høsten 2022 artistisk partner med Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Hans engasjementer inneværende sesong inkluderer for øvrig gjesteopptredener med bl.a. Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, Royal Concertgebouworkest, London Philharmonic, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks og Münchner Philharmoniker.

Om Sibeliusprisen

Sibeliusprisen er en hederspris for fremragende innsats for å fremme kontakten mellom finsk og norsk musikkliv eller for forståelse for og kjennskap til finsk musikk i Norge eller norsk musikk i Finland. Prisbeløpet er 100 000 kroner. I år er det syttende gangen prisen deles ut.

Tidligere mottakere av Sibeliusprisen er komponist Kaija Saariaho, fiolinistene Arve Tellefsen, Henning Kraggerud og Vilde Frang, dirigentene Eivind Aadland, Jukka-Pekka Saraste og Jorma Panula, pianistene Håvard Gimse og Leif Ove Andsnes, sopranene Solveig Kringlebotn og Lise Davidsen, mezzosopranen Randi Stene, cellisten Truls Mørk, multimusikeren Sinikka Langeland, professor Idar Karevold og Oslo Filharmoniske Orkester.

Sibeliusprisen tildeles av Sibelius-selskapet i Norge. Selskapet ble stiftet i 1994, og det drives uten offentlige bidrag.

Se Klaus Mäkelä motta Sibeliusprisen 2022

4. november i Oslo Konserthus

Kom og se sjefdirigent Klaus Mäkelä motta Sibelius-prisen 2022, og dirigere den vakre Symfoni nr. 2 av Jean Sibelius. Symfonien står på programmet når Oslo-filharmonien drar på Europa-turné i november, og dette er eneste mulighet til å høre den i Oslo denne sesongen.

Les mer og kjøp billett