Kent Nagano til Oslo

En av vår tids store dirigentprofiler kommer for å dirigere Oslo-Filharmonien 5. mars.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Den amerikanske dirigenten Kent Nagano (68) er sjefdirigent for Montreal-filharmonien og Hamburg-operaen, og et av de store internasjonale dirigentnavnene i sin generasjon.

Samarbeidet med Messiaen og Zappa

Han ble født i Berkeley, California i 1951, og i 1978 fikk han sin første sjefsrolle i Berkeley Symphony. Der dirigerte han blant annet mye musikk av den franske komponisten Olivier Messiaen (1908−1992), som han også ble godt kjent med. Siden bodde han en periode hos Messiaen og kona i Paris, og omtalte dem som "sine europeiske foreldre".

Et annet samarbeid som gjorde navnet hans kjent langt utenfor klassisk-feltet, var samarbeidet med komponisten og bandlederen Frank Zappa. I 1982 dirigerte Nagano flere av Zappas orkesterverker, og Zappa valgte ham siden til å lede plateinnspillingene med London Symfoniorkester.

− Fantastisk for en dirigent å få jobbe med

Kent Nagano dirigerte Oslo-Filharmonien allerede i 1987, i musikk av Mozart og Mahler. Siden har han vært her flere ganger, blant annet med Messiaens orkesterverk Éclairs sur l'au-delá ... i 1994.

Ved sitt forrige Oslo-besøk i 2013, uttalte han til Dagbladet at han alltid hadde følt at Oslo-Filharmonien hadde sin egen personlighet og måte å spille på.

"Å ha en egenstemme er veldig bra i en globalisert verden, og fantastisk for en dirigent å få jobbe med. For meg virker det som om Oslo-Filharmonien er godt balansert generasjonsmessig, noe som betyr at noen eldre slutter, at noen yngre kommer inn og at du slipper situasjonen der 90 prosent av orkesteret er skiftet ut i løpet av en kort periode.

Den typen gradvis fornyelse med flere generasjoner i orkesteret er viktig. Da får du inn unge musikere med den spesielle ungdommelige energien og teknisk virtuositet − sånn er det alltid − og beholder samtidig den lange erfaringen og dype forståelsen av stil og repertoar som bare de eldre musikerne besitter. Denne kombinasjonen er optimal, og jeg mener å se den i Oslo-Filharmonien."

Les hele intervjuet: Superdirigent og Zappa-venn

− Ble tatt med til en annen verden

Som ved forrige Oslo-besøk står det musikk av Johannes Brahms på programmet kommende uke − denne gangen Symfoni nr. 1 − sammen med musikk av Richard Wagner og Alban Berg.

I et intervju med The Guardian i 2016 ble han spurt om sine største konsertopplevelser som publikummer. På topp to var en konsert med Brahms' første symfoni tidlig på 1980-tallet, med Leonard Bernstein som dirigent:

− Fra første note ble vi tatt med til en annen verden. Det var en opplevelse ingen som var der vil glemme.

Les mer om konserten og kjøp billetter: Englekonsert