Fra Berlin til Myraløkka

− Med musikere på toppnivå rundt seg blir en løftet til et nytt nivå selv, sier fiolinvirtuosen Sonoko Miriam Welde (20). 19. juni er hun solist under Oslo-Filharmoniens sommerkonsert på Myraløkka.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Sonoko Miriam Welde spiller musikk av Pjotr Tsjaikovskij og Max Bruch på Myraløkka 19. juni.

Sonoko Miriam Welde © Nadia Norskott

Mange både her til lands og ute i Europa fikk for alvor opp øyne og ører for Sonoko Miriam Welde da hun gikk til topps i NRKs talentkonkurranse Virtuos i 2014 og fikk representere Norge under den internasjonale finalen i Eurovision Young Musicians i Köln.

Sonoko kommer fra Laksevåg i Bergen, men flyttet nylig til Berlin og studier ved Hanns Eisler Musikkhøgskole. Nå studerer hun med fiolinkollega Vilde Frangs tidligere lærer Kolja Blacher, som også har vært konsertmester i Berlin-filharmonien.

− Han forventer veldig mye av meg og pusher meg knallhardt, sier Sonoko Miriam Welde til Ofo.no på telefon fra Berlin.

− Men jeg vet at dette er det riktige for meg akkurat nå, så jeg klager på ingen måte. Målet med all øvingen på det tekniske er jo ikke å bli som en maskin, men å oppnå frihet til å uttrykke akkurat det jeg vil når jeg spiller.

Les mer om Myraløkka-konserten: Gratiskonsert Myraløkka

− ­Jeg har blitt skikkelig glad i orkesteret

Før hun flyttet til Berlin bodde hun to år i Oslo, der hun gikk på Barratt Due musikkinstitutt med Stephan Barratt-Due som lærer.

− ­Jeg har hørt mye på Oslo-Filharmonien de siste to årene, og har blitt skikkelig glad i orkesteret, sier hun.

Sonoko spilte nylig tre konserter med strykekvartetten Opus13 under Festspillene i Bergen. Hun deltar sammen med kvartetten i talent- og mentorprogrammet Crescendo. Fra 2018 deltar hun i Crescendo som solist, og kommer dermed til å få spille mer både med Oslo-Filharmonien og under Festspillene.

− Dette er en drøm som går i oppfyllelse for meg. Det er en kjempemulighet å få jobbe med Festspillene i Bergen, et topporkester som Oslo-Filharmonien og de fantastiske mentorene i programmet. Med musikere på toppnivå rundt seg blir en løftet til et nytt nivå selv, og får inspirasjon til å gi noe tilbake.

Under konserten på Myraløkka spiller Sonoko Melodie av Tsjaikovskij og tredjesatsen fra Max Bruchs fiolinkonsert i g-moll.

− Tsjaikovskijs melodi er et nydelig lite stykke, og Bruchs fiolinkonsert er veldig festlig musikk som passer perfekt til en stemingsfull utekonsert som dette!