Gir ut fire Nørgård-symfonier

John Storgårds' og Oslo-Filharmoniens CD-er med fire symfonier av Per Nørgård er nå klare for utgivelse. − Det er særlig friheten og fantasien i musikken hans som tiltaler meg, sier Storgårds om Nørgård.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Finske John Storgårds dirigerer Oslo-Filharmonien i blant annet Jean Sibelius' femte og Per Nørgårds andre symfoni denne uka. (Foto: Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien)

De to CD-ene med Nørgårds andre, fjerde, femte og sjette symfoni, som kommer ut på platemerket Dacapo Records denne uka, ble spilt inn i Oslo Konserthus og i Operaen.

− Det var to utrolig intense uker, sier John Storgårds.

− Nørgård-symfoniene er veldig komplisert musikk å spille. Å spille alle disse fire på to uker var svært krevende, men med et topporkester som dette, er det mulig! Når jeg nå kan høre resultatet, er jeg er veldig fornøyd med hva vi fikk til. Ikke bare sitter alt som det skal, hele orkesteret spiller med stor intensitet.

Denne uka er finske John Storgårds tilbake i Oslo Konserthus for å dirigere musikk av landsmannen Jean Sibelius og av danske Per Nørgård. Den latviske fiolinisten Baiba Skride er solist i musikk av Sibelius.

Les The Guardians anmeldelse av CD-ene: An exhilarating musical journey

Les om konserten: Sibelius og Nørgård

− Musikk en blir begeistret av

Dirigenten håper at så mange som mulig vil lytte til alle de fire symfoniene på platene:

− Disse symfoniene er veldig forskjellige fra hverandre. Først når en hører alle, forstår en hvor rikt Nørgårds tonespråk er.

John Storgårds dirigerte urfremførelsen av Nørgårds hittil siste symfoni, den åttende, og har fått et nært forhold til komponisten og hans musikk.

− Det er særlig friheten og fantasien i musikken som tiltaler meg. Han våger hele tiden å fornye seg og bygge opp nye verk fra en ny kjerne, og likevel låter det alltid veldig musikalsk og tiltalende. Det blir aldri papirmusikk; den er alltid levende og fin å høre på, musikk en blir begeistret av. Den er også utfordrende og inspirerende å jobbe med. Nørgård er dessuten en fantastisk interessant og trivelig person.

Storgårds bruker mye tid og energi på å utforske ny musikk, særlig nordisk symfonisk musikk, og har blant annet spilt inn musikk av Rolf Wallin sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. På spørsmål om hvilke mindre kjente nordiske symfonier han vil anbefale våre lesere, trekker han fram to komponister han også har spilt inn musikk av:

− Da vil jeg først nevne færeøyske Sunleif Rasmussens andre symfoni. Han har skrevet to symfonier, som begge er veldig fine − og forskjellige. Og en av de viktigste nordiske symfonikere er finske Kalevi Aho. Han har skrevet mange flotte symfonier.

Les mer om CD-ene på Dacapo Records' nettsider:

Symfoni nr. 2 & 6

Symfoni nr. 4 & 5

John Storgårds under prøvene til ukas konsert med Oslo-Filharmonien. (Foto: Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien)