− En viktig og sterk stemme i tiden
Hvis en vil forstå etterkrigstidens USA, er John Adams' selvbiografi førsteklasses lesning, skriver NRK-journalist Stein Eide, som intervjuer komponisten i Orkestersofaen 24. oktober.
Ikke siden Aaron Copland og Leonard Bernstein hadde sin storhetstid har en amerikansk samtidskomponist hatt større suksess enn John Adams.
Som NRK-journalist hadde jeg gleden av en lunsj med ham i forbindelse med en «John Adams Composer Weekend» i Barbican-senteret i London i 2002, hvor flere av verkene hans ble framført av BBC Symphony Orchestra.
Han var en svært hyggelig og interessant mann å snakke med, og vi kom også inn på hans tidligere besøk i Oslo-Filharmonien på 1990-tallet, som han husket med glede. Han sa også at han mer enn gjerne ville komme tilbake til Oslo-Filharmonien, noe som nå endelig blir en realitet, med komponistmøte i Orkestersofaen som bonus.
Les mer: Møt John Adams i Orkestersofaen
Henvender seg til samfunnsdebatten
Akkurat på den tiden, i januar 2002, begynte John Adams å skrive på verket som for alvor skulle gjøre ham til "the public face of new music in the United States" (sitat Gramophone).
Verket "On the Transmigration of Souls”, en bestilling og urframføring av New York-filharmonien til minne om ofrene ett år etter terrorangrepet 11. september 2001, ble også belønnet med Pulitzer-prisen og tre Grammy-priser.
John Adams henvender seg ellers gjerne til den pågående samfunnsdebatten med verktitler som operaene "Nixon in China" (1987) om møtet mellom formann Mao og president Richard Nixon, "The Death of Klinghoffer" (1991) om kapringen av skipet Achille Lauro, og "Doctor Atomic" (2005) om testingen av den første atombomben.
Mangfoldig musikkbagasje
John Adams har også høstet lovord som forfatter av selvbiografien "Hallelujah Junction − Composing an American Life" (2008). Hvis en vil forstå etterkrigstidens USA, er John Adams (født i 1947) førsteklasses lesning, med sine boblende ungdomsbetroelser og tankevekkende perspektiver.
Adams beskriver også sin mangfoldige og rike musikkbagasje fra farens tidlige klarinettundervisning og møtene med Duke Ellingtons og Mozarts musikk.
Han reflekterer over The Beatles, Miles Davis, Igor Stravinskij og John Cage, og tar oss med på dannelsesreisen fra New England til hippienes California hvor han ble en del av den grensesprengende Avant Garde.
Veien til å finne sin egen stemme i musikken og samfunnet preges av vekslende tvil og tro, og skildres med innsikt og varme. Med denne selvbiografien framstår John Adams som en viktig og sterk stemme i tiden.
Les mer om konserten: John Adams i Oslo
Stein Eide er journalist, programleder og komponist.
Orkestersofaen er et samarbeid mellom Oslo-Filharmonien og NRK Klassisk.