John Adams dirigerer Oslo-Filharmonien i sin egen musikk i Oslo Konserthus 25. oktober. (Foto: Vern Evans)

John Adams i Oslo

Denne konserten ble spilt:

  1. Short Ride in a Fast Machine
  2. Tromba Lontana
  3. Dr. Atomic Symphony
  4. Scheherazade.2; dramatisk symfoni for fiolin og orkester
  1. John Adams dirigent
  2. Leila Josefowicz fiolin

Den amerikanske komponisten John Adams kommer til Oslo for å dirigere egne verker.

Adams er en av sin generasjons mest sentrale komponister og har et uttrykk som strekker seg fra det minimalistiske til det dramatiske og intense. I kveld hører vi den hypnotiske fanfaren Tromba lontana og den gnistrende Dr. Atomic Symphony basert på operaen om amerikanernes atomprogram. Dessuten er Leila Josefowicz solist i fiolinkonserten Scheherazade.2.

John Adams (f. 1947) ble tidlig inspirert av amerikanske minimalister som Steve Reich og Philip Glass, og orkesterfanfaren Tromba lontana (1986) har mye av den samme pulserende rytmen og de hypnotiske gjentakelsene som mange av Glass’ og Reichs verker. Adams bruker to solotrompeter som er plassert langt fra hverandre – ‘Tromba lontana’ kan oversettes med ‘fjern trompet’ – noe som gir en fascinerende stereo-effekt i konsertsalen.

Adams er kanskje aller mest kjent som operakomponist og har skrevet moderne klassikere som Nixon in China (1987) og Dr. Atomic (2005). I sistnevnte har atombombens far, Robert Oppenheimer, en av hovedrollene, og operaen omhandler det intense stresset på Los Alamos i forberedelsen av den første atomprøvesprengningen i 1945. Den heftige, intense og angstfylte musikken ble senere komprimert til Dr. Atomic Symphony, som står på programmet i kveld. Symfonien har tre satser: I. The Laboratory, II. Panic og III. Trinity. Selv uten operaens tekst og drama er det ikke vanskelig å oppleve stresset ved tanken på de enorme politiske og humanitære konsekvensene som her formidles i symfonisk form.

Adams har kalt Scheherazade.2 (2014) en ‘dramatisk symfoni for fiolin og orkester’. Adams har bevart den østlige mystikken og eventyrlige atmosfæren, for eksempel ved å bruke det særegne instrumentet ‘cimbalom’. Scheherazade.2 er et fascinerende og fengslende musikalsk verk der fiolinsolisten må finne frem all sin mest virtuose teknikk for å komme seg gjennom prøvelsene.

Benytt anledningen til å oppleve en av vår tids store komponister ‘live’ i Oslo Konserthus!

(Tekst: Thomas Erma Møller, På bildet: John Adams, Foto: Vern Evans)

Billetter

  • Voksen: 100 - 470 kr
  • Honnør: 100 - 375 kr
  • Student: 100 - 235 kr
  • Barn: 100 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset v/John Adams