En feiring av Hans Zimmers musikk

Få filmmusikkomponister har satt like stort preg på filmhistorien som Hans Zimmer. Denne uken spiller Oslo-filharmonien musikk skrevet av komponisten - les om filmene du får høre musikken fra her!

Skrevet av John-Halvdan Olsen-Halvorsen

Filmmusikkomponist Hans Zimmer.

Foto Ann Johansson/Corbis via Getty Images

Hans Zimmer er en av filmindustriens mest innflytelsesrike og anerkjente filmmusikkomponister, og nevnes i samme åndedrag som John Williams og Ennio Morricone. Hans reise til stjernestatus startet for alvor da han skrev musikken til filmen Rain Man i 1988.

Han er ifølge filmdatabasen IMDb kreditert som komponist på 235 filmer og TV-serier, og har samarbeidet med noen av verdens største regissører som Christopher Nolan, Ridley Scott og Denis Villeneuve. Denne uken er det Hans Zimmers musikk som står i fokus når Oslo-filharmonien fremfører hans musikk gjennom tre kvelder. I denne artikkelen kan du lese om filmene musikken er hentet fra.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

Disney

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Opprinnelig skulle Alan Silvestri lage musikken til den første filmen i Pirates of the Caribbean-serien. Silvestri er kjent for å ha skrevet musikk til filmer som Forrest Gump, Tilbake til fremtiden-filmene og Avengers-filmene, men uenigheter med produsent Jerry Bruckheimer førte til at Silvestri forlot prosjektet.

Regissør Gore Verbinski og Bruckheimer ønsket å hyre inn Hans Zimmer til å skrive musikken til filmen. Zimmer måtte takke nei til å lage musikken til den første filmen i serien på grunn av for mange andre engasjementer, og anbefalte sin mangeårige samarbeidspartner Klaus Badelt i stedet. Zimmer medvirket imidlertid som komponist på film to, tre og fire i serien.

I første film får vi møte guvernørdatter Elizabeth Swann (Keira Knightly) som blir kidnappet av sjørøvere ombord på skipet The Black Pearl. Smeden William Turner (Orlando Bloom) er stormende forelsket i Swann, og bryter piraten kaptein Jack Sparrow (Johnny Depp) ut av arresten i bytte mot at Sparrow skal hjelpe han med å befri Swann fra The Black Pearl.

Filmen er kjent for Depps ikoniske tolkningen av “Captain Jack Sparrow” og kickstartet en filmserie som har tjent Disney over 4,5 milliarder dollar - som gjør serien til en av de mest innbringende filmseriene noensinne. Nordmennene Espen Sandberg og Joachim Rønning regisserte den femte og til nå siste filmen i serien.

Driving Miss Daisy (1989)

Warner Bros.

På tur med Miss Daisy

Etter suksessen med Rain Man i 1988 ble Hans Zimmer kontaktet av regissør Bruce Beresford for å skrive musikken til På tur med Miss Daisy. Musikken til filmen er fremført utelukkende av Zimmer selv ved hjelp av samplere og synthesizere og bruker ikke et eneste live-instrument. Den eneste organisk fremførte musikken i filmen er “Song to the Moon” fra operaen Rusalka av Antonín Dvořák, som spilles på radioen i en scene i filmen.

Driving Miss Daisy, som filmen heter på originalspråket, følger den jødiske enken og pensjonisten Daisy Werthan (Jessica Tandy) som bor i byen Atlanta, Georgia i USA. Etter at hun krasjet bilen i naboens hage, kjøper sønnen hennes en ny bil til henne og ansetter Hoke Colburn (Morgan Freeman) som hennes sjåfør. Gjennom 25 år følges forholdet mellom Miss Daisy og Colburn, og filmen utforsker temaer som rasisme og antisemitisme. I likhet med Rain Man vant også På tur med Miss Daisy en Oscar for beste film i 1989.

Pearl Harbor (2001)

Touchstone Pictures

Pearl Harbor

Pearl Harbor følger en rekke fiksjonskarakterer under den japanske bombingen av marinebasen Pearl Harbor på Hawaii 7. desember 1941. I filmen møter vi barndomsvennene og pilotene Rafe McCawley (Ben Affleck) og Danny Walker (Josh Harnett), og deres felles romanse Evelyn Johnson (Kate Beckinsale). Filmen var en salgssuksess, men mottok kritikk på flere plan først og fremst for den historiske troverdigheten, rollebesetningen og den lange spilletiden.

Historisk nøyaktighet er kanskje ikke det man forventer av action-regissør Michael Bay, og det får man heller ikke her. Pearl Harbor har blitt kåret til en av de mest unøyaktige krigsfilmene noen sinne. Til tross for kritikken ble filmen hyllet for spesialeffektene og musikken skrevet av Hans Zimmer, som også ble nominert til en Golden Globe for komposisjonen.

The Crown (2016-2023)

Netflix

The Crown

I TV-serien The Crown følger vi Dronning Elizabeth II fra hun gifter seg med prins Philip i 1947, gjennom kroningen i 1953, forholdet til statsministre som Sir Winston Churchill, Harold Macmillan og Margaret Thatcher og krigen mellom Kong Charles III og Lady Diana Spencer frem til slutten av 90-tallet. Både Claire Foy, Olivia Colman og Imelda Staunton har spilt rollen som dronningen, og serien har høstet gode kritikker for skuespill, manus og produksjonskvalitet. Spesielt i de senere sesongene har serien tatt seg mer historiske friheter, som også har gitt den noe kritikk, men i hver eneste av de til nå 50 episodene får man høre åpningstemaet som er komponert av Hans Zimmer.

Inception (2010)

Warner Bros.

Inception

Non, je ne regrette rien” (på norsk “Nei, jeg angrer ingenting”) er en fransk sang gjort kjent av Édith Piaf i 1960, og spiller en sentral rolle i filmen Inception fra 2010. I regissør Christopher Nolans film møter vi Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), en profesjonell tyv som stjeler informasjon ved å bryte seg inn i underbevisstheten til sine mål. Han godtar et risikofylt oppdrag når han blir lovet et rent rulleblad som honorar.

For å gjennomføre oppdraget må Cobbs medhjelpere dele flere nivåer med drømmer med det uvitende offeret (Cillian Murphy), og Piafs “Non, je ne regrette rien” brukes for å synkronisere tid mellom de forskjellige drømmestadiene. I sitt arbeid manipulerte Zimmer deler av sangen og brukte dette i sin komposisjon. Mest kjent er kanskje hornlyden i musikken som høres ut som en tåkelur.

Løvenes konge (1994)

Disney

Løvenes konge

I Løvenes konge fra 1994 møter vi løveungen Simba, tronarvingen som skal overta som konge over Løveriket etter sin far Mufasa. Når Mufasa blir drept av Simbas onkel Scar, blir Simba lurt til å dra i eksil i den tro at det var Simba selv som var skyld i at faren døde. Han vokser opp sammen med marekatten Timon og vortesvinet Pumba, som også er utstøtt. Som voksen, og etter oppfordring fra barndomsvennen Nala og baviansjamanen Rafiki, drar Simba tilbake til Løveriket for å konfrontere Scar og ta tronen tilbake.

Hans Zimmer fikk oppgaven med å skrive filmmusikken etter suksess med de to filmene A World Apart og The Power of One som også er satt til Afrika. I musikken brukte han elementer av tradisjonell afrikansk musikk, og musikken første til at han ble tildelt sin første Oscar. Filmen var en enorm suksess, og var animasjonsfilmen med høyest inntjening frem den ble passert av Oppdrag Nemo i 2003.

The Dark Knight (2008)

Legendary

The Dark Knight-trilogien

Christopher Nolan har regissert totalt tolv filmer, og blant halvparten av disse står Hans Zimmer oppført som komponist. Kanskje mest kjent blant disse er trilogien om Batman. Zimmer skrev musikken til de to første filmene sammen med James Newton Howard. I den andre filmen, The Dark Knight, møter Batman (Christian Bale) en ny type skurk i The Joker (Heath Ledger), og filmen utforsker hvor langt Batman kan gå for å uskadeliggjøre skurken. Zimmer fikk i oppgave å skrive musikken som skulle representere The Joker, og temaet består av én tone spilt på cello. Målet til Zimmer var å skrive noe som folk virkelig ville hate.

Filmen regnes i dag som en av de beste superheltfilmene noensinne, og Heath Ledger, som døde etter spilling, fikk både én Oscar og én Golden Globe for sin rolle som The Joker etter sin død.

The Holiday (2006)

Sony Pictures Entertainment

The Holiday

I The Holiday har Iris Simpkins (Kate Winslet) og Amanda Woods (Cameron Diaz) kjærlighetssorg på hver sin side av Atlanterhavet. For å rømme fra de vonde følelsene under julefeiringen, bytter de hjem - Iris drar til Amandas store hus i Los Angeles, og Amanda til Iris’ hytte i England. Når hun ankommer hytten angrer Amanda og planlegger å dra hjem til LA dagen etter. På den lokale puben møter hun Iris’ bror Graham (Jude Law), og de to finner raskt tonen. På den andre siden av Atlanteren finner Iris seg godt til rette i Amandas hus. Hun blir venn med filmmusikkomponisten Miles (Jack Black) og når Miles spør Amanda om hun vil være hans date på nyttårsaften, takker hun ja. Hans Zimmer og Heitor Pereira skrev musikken til filmen. I filmen er det en referanse til Zimmers tidligere arbeid når Miles synger på temaet fra På tur med Miss Daisy.

Da Vinci-koden (2006)

Sony Pictures Entertainment

Da Vinci-koden

Dan Browns bøker om professor Robert Langdon har solgt over 120 millioner eksemplarer. Andre bok i serien, Da Vinci-koden, står for over halvparten av boksalget, som sannsynligvis også er grunnen til at det var denne boken som først ble filmatisert. Her blir Robert Langdon (Tom Hanks) dratt med ut på et oppdrag for å finne den hellige gral og bevise sin uskyld i drapet på en kurator ved kunstmuseet Louvre i Paris. På ferden møter Langdon og politikryptologen Sophie Neveu (Audrey Tautou) den britiske historikeren Sir Leigh Teabing (Ian McKellen) som forteller dem at den hellige gral er skjult i Leonardo da Vincis maleri Nattverden.

Filmen ble kritisert, særlig av den katolske kirke, for å antyde at kirken i over to tusen år har holdt skjult at Jesus Kristus giftet seg og fikk et barn med Maria Magdalena. Filmen fikk i stor grad negative tilbakemeldinger fra kritikere, men den ble nest mest innbringende filmen i 2006 og Hans Zimmer ble også nominert til en Golden Globe for filmmusikken.

Gladiator (2000)

Universal

Gladiator

Regissør Ridley Scott står bak flere filmklassikere som Alien, Blade Runner og Thelma & Louise, og Gladiator er det tredje av totalt seks samarbeid mellom Scott og Zimmer. I filmen fra 2000 møter vi den romerske generalen Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe), som blir forrådt når Commodus (Joaquin Phoenix) dreper sin far og gjør seg selv til keiser. Når Maximus ikke støtter den nye keiseren blir familien hans drept, og han gjort til slave. Som gladiator kjemper Maximus seg gjennom arenakampene for å ta hevn på Commodus for drapet på hans familie.

Filmen regnes som en av 2000-tallets beste filmer, og ble tiårets nest mest innbringende film, kun slått av Mission: Impossible 2. Hans Zimmer og Lisa Gerrard ble Oscar-nominert for filmmusikken.