Foto Rune Bendiksen

Kontrabassist Kjetil Sandum er født og oppvokst på Lillehammer.

− Det mest avgjørende for at jeg ble musiker, var det året etter gymnaset da jeg gikk på Toneheim folkehøgskole på Hamar. Der fikk jeg som lærer Bjørn F. Holmvik, tidligere alternerende solobassist i Oslo-Filharmonien og en god lærer. Det ble mitt første møte med kontrabassen. Vi spilte seinere sammen i Bergens eget kammerorkester; Collegum Musicum.

Hovedlærer og inspirator på veien til å bli musiker var Svein Haugen, tidligere solobassist i Oslo-Filharmonien og lærer ved Østlandets Musikkonservatorium. Så ble det masterstudier hos professor Knut Guettler ved Norges Musikkhøgskole. Han hadde også studieopphold i Warszawa og Connecticut.

I 1991 begynte Kjetil i Bergen Filharmoniske Orkester, der han jobbet til han i 1997 ble ansatt i Oslo-Filharmonien. Samme år fikk han sin største opplevelse med orkesteret i uka som residensorkester i Wiens storstue Musikverein.

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er samspill med gode kolleger. Og jeg blir glad når noen klapper mellom satsene, da tenker jeg; Så bra, det er nytt publikum her!

Kjetil trives godt med orkesterets utrolige klangvariasjoner, men spiller også kammermusikk så ofte han kan, blant annet med Telemark kammerorkester. Hans favorittkomponister innen klassisk musikk er blant annet Brahms, Beethoven, Stravinskij, Geirr Tveitt og Richard Strauss.

− Brahms’ fjerde symfoni er vakker musikk som er moro å spille. Og nå helt nylig spilte vi Valse triste av Jean Sibelius – det er et utrolig vakkert stykke og fint skrevet for orkester.

Kjetil mener selv at det nærmeste han kom en rockekarriere var å få vikariere i Valkyrien Allstars. Men innimellom spiller han rock med kolleger fra orkesteret i bandet Bifilharmonikerne.

  • Ansatt: 1997
  • Født: 1963 på Lillehammer
  • Utdannelse: Hos Svein Haugen ved Østlandets Musikkonservatorium i Oslo, Tadeuz Pelzar ved Musikkhøyskolen i Warszawa, Knut Guettler ved Norges musikkhøgskole og Gary Karr, Connecticut/USA.
  • Solistvirksomhet: Solistdebut med Trondheim Symfoniorkester, konsert for unge talenter.
  • Innspillinger: Med Øvrevoll Spelemannslag: Gipsy Horses, ta:lik, 2006.
  • Annet: Tidligere medlem av MIN-ensemblet i Narvik og Basso Nova. Ansatt i Bergen Filharmoniske Orkester 1991−1995.