Foto Rune Bendiksen

− Det beste – og for så vidt også det verste − med musikeryrket, er at det ikke finnes en perfekt måte å spille et stykke musikk på − det finnes alltid mer å oppdage og forstå.

Fredrik Fors

Fredrik Fors vokste opp i den svenske byen Borlänge i Dalarna, og begynte å spille klarinett som tiåring.

− Jeg fikk raskt gode opplevelser både med musikk og medmusikere, og det førte til at jeg tidlig bestemte meg for å bli musiker, forteller han.

Fredrik debuterte som solist som 15-åring, med Helsingborg Symfoniorkester. Han studerte siden ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm og hentet også inspirasjon fra legendariske dirigenter og solister på andre instrument:

­

− Mange store musikere har hatt stor innflytelse på meg, for eksempel Vladimir Horowitz, Dietrich Fischer-Diskau og Herbert von Karajan.

− Det finnes alltid mer å oppdage og forstå

Fredrik ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 1995 og har vært solist med orkesteret blant annet i klarinettkonserter av W.A. Mozart og John Corigliano. I januar 2016 er han solist med orkesteret igjen, under urfremførelsen av Bjørn Kruses nye klarinettkonsert Chronotope.

Han synes det er vanskelig å peke ut høydepunkter fra sine år som soloklarinettist i orkesteret.

− Jeg har hatt mange store opplevelser med Oslo-Filharmonien, så det er vanskelig å velge ut én. Konsertene vi har hatt med dirigentene Mariss Jansons og Herbert Blomstedt har vært veldig flotte − for å nevne to favoritter.

Fredriks favorittkomponister er Mozart, Beethoven og Schubert. Og han gleder seg over å stadig kunne forstå nye sider ved klassikerne:

− Det beste – og for så vidt også det verste − med musikeryrket, er at det ikke finnes en perfekt måte å spille et stykke musikk på − det finnes alltid mer å oppdage og forstå.

Når Fredrik ikke spiller, liker han å trene, helst løping, og å lese bøker.

  • Ansatt: 1995
  • Født: 1973 i Falun, Sverige
  • Utdannelse: Studerte ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, studier med Karl Leister, Yehuda Gilad, Anthony Pay og Richard Stolzman.
  • Solistvirksomhet: Solistdebut i 1988 med Helsingborgs Symfoniorkester. Internasjonal debut 1990 med Østerrikes Radiosymfoniorkester Senere solistoppgaver i en rekke nordiske land og i Tyrkia. Solistkonserter med Oslo-Filharmonien: Weber, Strauss, Corigliano, Mozart, Kruse (januar 2016).
  • Innspillinger: Les Noveaux musiciens (Harmonia Mundi 2004) Debussy, Martinü, Berg, Busoni, Poulenc med Sveingung Bjelland, klaver. Black Bird (2L 2009); Schumann, Kvandal, Grieg, Haaland, Madsen, Stravinsky, Saint-Saëns, Mortensen med Sveinung Bjelland, klaver. Oslo-Filharmoniens Blåsersolister: Dvorák, Janácek, Enescu (Naxos 1996) og Mozart (Naxos 1997)
  • Priser: Europarådets Juventuspris 1993.
  • Annet: Underviser ved Norges musikkhøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt. Mottok Freiafondets stipend 2004.