Foto Rune Bendiksen

− Jeg gleder meg veldig over å strekke meg så langt som mulig sammen med kollegene for at publikum skal få en stor opplevelse. Jeg liker også godt å bli utfordret på nytt, uke etter uke, med nye programmer.

Tom Ottar Andreassen

Fløytist Tom Ottar Andreassen vokste opp i Moelv sammen med en eldre bror som spilte orgel.

− Broren min tok meg tidlig med inn i musikkens store verden, med konserter og platelytting, forteller han.

− Jeg var dessuten heldig og fikk muligheten til å få undervisning av filharmoniker Torkil Bye allerede som 13-åring.

− Jeg liker å bli utfordret

Ved siden av Torkil Bye ble Ørnulf Gulbransen den som skulle få størst innflytelse på Tom Ottar som fløytist.

− De var to vidt forskjellige personligheter, men utfylte hverandre godt. Tiden som ung fløytist i Det Norske Kammerorkester med Iona Brown som leder var også en veldig viktig periode for min utvikling som musiker.

Etter lengre perioder som fløytist i Operaorkesteret og Kringkastingsorkesteret ble han ansatt i Oslo-Filharmonien i 2014.

− Jeg har en relativ kort karriere som fast ansatt i orkestret, men har vikariert i orkestret siden 1983. Turneer med orkestret og Mariss Jansons, der vi spilte Bruckners syvende symfoni, Ravels Daphnis & Chloĕ og Mahler, var skjellsettende for en ung fløytist.

Utfordringer er noe av det som gir ham mest glede i arbeidet som musiker:

− Jeg gleder meg veldig over å strekke meg så langt som mulig sammen med kollegene for at publikum skal få en stor opplevelse. Jeg liker også godt å bli utfordret på nytt, uke etter uke, med nye programmer.

− Mange verker jeg gleder meg til

Tom Ottar er glad i mye forskjellig musikk, og ser nå fram til nye typer musikkopplevelser med Oslo-Filharmonien:

− Siden jeg har spilt ti år i Operaen og over tjue i Kringkastingsorkesteret, er det en stor opplevelse for meg å endelig kunne spille symfonisk musikk i et stort format; Beethovens og Brahms’ symfonier; Strauss og Mahler; Ravel og Debussy; Stravinskij, Prokofiev og Sjostakovitsj … Det er mange verker jeg ennå ikke har spilt, som jeg gleder meg til.

Tom Ottar underviser mye som professor ved Norges Musikkhøgskole ved siden av jobben i orkesteret og har en travel hverdag, men tar seg tid til friluftsliv:

− Jeg har blitt svært glad i å gå på ski, det gjør jeg sommer som vinter. Jeg synes det er en fin måte å holde seg i form på, og går derfor noen turrenn om vinteren. Jeg liker også å reise til fjells med familie og venner på hytta i Hallingdal.

  • Ansatt: 2014
  • Født: 1963 i Moelv
  • Utdannelse: Studerte hos Torkil Bye og Ørnulf Gulbransen i Oslo samt Andreas Blau i Berlin og Aurèle Nicolet i Basel.
  • Annet: Professor ved Norges musikkhøgskole fra 1. august 2009. Var tilknyttet Barratt Due Musikkinstitutts høgskoleavdeling i tidsrommet 1994−2014. Ansatt i Den Norske Operas orkester 1984−1994, de fire siste årene som solofløytist. Solofløytist i Kringkastingsorkestret 1994−2014. 1. fløytist i Det Norske Kammerorkester siden 1986.